Gıda enflasyonunun yıllık bazda ocaktaki yüzde 11'den martta yüzde 4.58'e gerilemesi ardından Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı enflasyon raporuenflnda yılsonu enflasyon tahminini aşağı yönlü güncellemesi beklenirken, düşüşün oynaklığı yüksek işlenmemiş gıda fiyatlarından kaynaklanması ve petrol fiyatlarındaki artışın revizyonu sınırlayabileceğine dikkat çekiliyor.
Ekonomistler yılbaşından bu yana TL'de görülen yüzde 3'ün üzerindeki değer kazancının da enflasyon tahminlerindeki aşağı yönlü güncellemeyi destekleyeceğini belirtiyorlar.
TCMB'nin yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın yarın İstanbul'da ilk kez başkan olarak yer alarak açıklayacağı yılın ikinci enflasyon raporunda yüzde 7.5 seviyesinde bulunan yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 7 civarına çekilmesi bekleniyor.
TCMB 26 Ocak'ta yayınladığı yılın ilk enflasyon raporunda 2016 sonu enflasyon tahminini 1 puan yükselterek yüzde 7.5'e çekmiş, enflasyonun 2017 yılında yüzde 6'ya geriledikten sonra ancak 2018'de yüzde 5'te istikrar kazanacağını öngörmüştü.
TCMB'nin Nisan ayı beklenti anketindeki yıl sonu TÜFE beklentisi de yüzde 7.91 ile bir önceki ayki yüzde 8.29'a göre geriledi.
Uçak krizi etkiledi
İş Portföy Başekonomisti Nilüfer Sezgin, gıda enflasyonundaki düşüşün, oynaklığı nispeten yüksek olan işlenmemiş gıda kaleminden kaynaklandığını belirterek, "Dolayısıyla yüzde 9 olan gıda enflasyon varsayımının yüzde 7'den daha aşağı düşürülmemesi makul bir yaklaşım olabilir. Bu kanaldan enflasyon tahmini üzerinde 0.5 puanlık aşağı yönlü revizyon gelebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Tüketici fiyatları enflasyonu martta beklentilerin aksine gıda kaleminde yaşanan beklenmedik sert düşüş öncülüğünde yüzde 0.04 gerilerken, yıllık enflasyon yüzde 8.78'den yüzde 7.46'ya geriledi.
Manşet enflasyondaki gerileme gıda fiyatlarında aylık bazda yüzde 1.53'lük sert gerilemeden kaynaklanırken, ocak ayında yıllık bazda yüzde 11 olan gıda enflasyonu martta yüzde 4.58'e geriledi. Yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu gıda fiyatları beklentisi yüzde 8'den yüzde 9'a çıkarılmıştı.
İlk çeyrekte gıda fiyatlarındaki düşüşün Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle iç pazara yönelen yaş sebze meyvenin fiyatları aşağı çekmesinden kaynaklanmış olabileceği belirtiliyor. Rusya'nın bazı Türk ürünlerinin ithalatına getirdiği yasağın ardından ihracat için alternatif pazar arayışları gündeme gelirken; dayanıklılığı diğer ihraç mallarına göre çok daha düşük olan yaş meyve sebze ihraç ürünleri Aralık ayından beri iç pazara sürülüyor.
Sezgin, TCMB'nin petrol fiyat tahminini de 37 dolardan 40-45 dolar civarına revize edebileceğini söyleyerek, "Bu da enflasyonda 0.4 puan civarında bir yukarı revizyon gerektirebilir. Ancak bunun etkisi TL'ye ilişkin olumlu güncelleme ile telafi edilebilir. Dolayısıyla sene sonu enflasyon tahmininde yüzde 7'ye doğru bir güncelleme söz konusu olabilir" dedi.
'Gıda fiyatları revizyonu sınırlı kılabilir'
Bürümcekçi Araştırma ve Danışmanlıktan Haluk Bürümcekçi de TCMB'nin kurlarda ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu gelişmelerle yıl sonu enflasyon beklentisini aşağı yönlü revize edebileceğini belirterek, "Ancak gerek sermaye akımlarında ani yön değişikliği ihtimali gerekse işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklığın yüksekliği revizyonu sınırlı kılabilir" dedi.
Öte yandan rapor, yeni başkan yönetiminde önümüzdeki dönemde para politikasında nasıl bir yön izleneceği konusunda ipucu vereceğinden, yakından izleniyor.
TCMB'nin geçen hafta faiz koridorunun üst bandını beklentilere paralel 50 baz puan indirmesi ardından, küresel görünüme ve enflasyonun trendine bağlı olarak sürmesi beklenen indirimlerin büyüklüğü ve Çetinkaya'nın siyasetten gelen faiz indirimi baskılarını nasıl yöneteceği piyasaların odaklandığı konuların başında geliyor.
TCMB'nin yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 7 civarına çekebileceği görüşünü destekleyen Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, "Öte yandan, piyasalar Çetinkaya'nın ihtiyatlı bir politika oluşturup oluşturmayacağını, açıklamaların TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişeleri tekrar artırıp artırmayacağını izleyecek. Buna bağlı olarak para politikasında daha fazla gevşemenin boyutuna ilişkin daha net bir görüşe sahip olacağız" dedi.
Reuters
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı