Singapur merkezli Navigate Commodities'in Genel Müdürü, şirketinin izabe faaliyeti ve varlık geliştirmeden stoklara ve kısa/derin deniz gemilerinin yanı sıra mavnaların hareketlerine kadar her şeyi izlemek için güçlü uydu tabanlı teknolojileri nasıl kullandığını anlattı. Örneğin, ulusal bir tüketim resmi elde etmek ve malzeme akışlarının nereden çekildiğini belirlemek için “uzaklaştırmak” mümkündü.
Bay Widnell'e göre her dört saatte bir yapılan güncellemeler kullanıcıların gerçek zamana yakın stratejik kararlar almasını sağlıyordu. “Verilerimiz gümrük verilerine öncülük etme eğilimindedir” diyen konuşmacı, bilgilerin sektör kıyaslamalarına karşı “inanılmaz derecede iyi” performans gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Widnell'in Kopenhag'daki toplantıya sunduğu bilgiler arasında, Türkiye'nin EAF faaliyetlerinde son aylarda yaşanan keskin düşüşe dikkat çekti. Ayrıca Kızıldeniz krizinin başlamasından bu yana Süveyş Kanalı'nı kullanan gemi sayısının günde 80'den 40'a düştüğünü belirtti.
Diğer piyasa gözlemlerinde, geri dönüştürülmüş çelik üretiminin gelişmiş dünyanın çoğu yerinde yavaş yavaş iyileşmekte olduğunu ve Çin'de çelik için “korkunç” bir iç pazarın ülkeyi 2016'dan bu yana ilk kez bu yıl 100 milyon tondan fazla yıllık çelik ihracatı kaydetme yoluna soktuğunu belirtti.
Bay Widnell tarafından açıklanan teknoloji, İngiltere merkezli Mellor Metals Ltd'den BIR Demir Bölümü Başkanı Shane Mellor tarafından yönetilen ve sahnede kendisine eşlik eden bir sonraki panel tartışmasına hakim oldu: ABD'den SA Recycling'den George Adams; Almanya'dan TSR Recycling GmbH & Co. KG, Zentrale'den Denis Reuter; Danimarka'dan HJ Hansen Recycling Group A/S'den Mogens Christensen; ve ABD'den Newell Recycling Equipment'tan Alton Scott Newell III.
Bay Reuter'in teknolojinin hassasiyeti hakkındaki bir sorusuna yanıt olarak Bay Widnell, “asla %100 doğruluk elde edemeyeceğinizi” ve %10-15'lik bir hata payı beklediğini iddia etti. Widell, geri dönüşüm sektöründen teknolojiyi gören herkesin bu teknolojiye “çok açık” olduğunu da sözlerine ekledi.
Kopenhag'daki Demir Bölümü toplantısında ayrıca “Rakamlarla Dünya Çelik Geri Dönüşümü ”nün on beşinci baskısı da yayınlandı. İstatistik Danışmanı Rolf Willeke, yayında öne çıkan bazı hususları açıklarken, 2023 yılında toplam ham çelik üretiminin %0,2 artışla 1,555 milyar tona yükselmesine rağmen, önemli ülke ve bölgelerde geri dönüştürülmüş çelik kullanımının %12 düşüşle 411,281 milyon tona gerilediğini teyit etti. Bu rakamlar küresel çelik üretiminin %82,2'si için doğrulanmış verileri temsil etmektedir.
Çin, yıllık %0,8 düşüşle 213,68 milyon tona gerilemesine rağmen dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik kullanıcısı olmaya devam etti ve bu da ham çelik üretiminde %21'lik bir paya denk geliyor. Türkiye'de geri dönüştürülmüş çelik kullanım payı geçen yıl %86,3'e kadar yükseldi, ancak 2023 yılında ülkenin yurtdışı geri dönüştürülmüş çelik alımları %10,1 düşüşle 18,775 milyon tona geriledi. Ancak bu düşüş, Türkiye'yi uzun süredir sahip olduğu dünyanın en büyük geri dönüştürülmüş çelik ithalatçısı konumundan uzaklaştıramadı ve Hindistan %40,4'lük artışla 11,760 milyon tona ulaşarak ikinci sıraya yerleşti.
Bir kez daha, 2023 yılında önde gelen geri dönüştürülmüş çelik ihracatçısı, bir önceki yıla göre %9,2 artışla 19,219 milyon tona ulaşan AB-27 olurken; denizaşırı sevkiyatları %6,9 düşüşle 16,264 milyon tona gerilemesine rağmen ABD ikinci sırada yer aldı.
Daha fazla bilgi için;
Kaynak: Bureau of International Recycling, BIR
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı