Küresel konut fiyatlarında pandemiden sonra yaşanan yükseliş trendinin ardından, 2024'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre dünya genelinde reel olarak %1'lik bir düşüş yaşandı.
BIS’in verileri, 2024 yılının ilk çeyreğinde konut fiyatlarının en çok düştüğü ülkelerin başında %13,7 ile Lüksemburg’un geldiğini gösteriyor. Hong Kong %13,2’lik bir düşüşle ikinci sırayı alırken, Türkiye ise konut fiyatlarında %8,9'luk reel düşüşle üçüncü sırada yer aldı.
Küresel Konut Fiyatlarında Düşüş Devam Ediyor
Küresel konut fiyatları, pandeminin etkisiyle yaşadığı yükselişin ardından 2022'nin üçüncü çeyreğinden itibaren düşüş trendine girmişti. 2023'ün ilk çeyreğinde küresel çapta %3,1 oranında gerileyen konut fiyatları, 2024'ün ilk çeyreğinde düşüş hızını yavaşlatarak %1 seviyesinde kaldı. Gelişmiş ekonomilerde bu düşüş neredeyse durma noktasına gelirken, gelişmekte olan ekonomilerde özellikle Asya ülkelerinin etkisiyle daha belirgin bir gerileme yaşandı. Gelişmekte olan ekonomilerde konut fiyatları, 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda %1,6 oranında düştü.
Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı Ülkeler
Konut fiyatlarının düştüğü ülkeler arasında yer alan Türkiye, geçtiğimiz yıllarda pandemi sırasında konut fiyatlarında en hızlı artışı yaşamıştı. BIS'in verilerine göre, 2022'nin üçüncü çeyreğinde Türkiye’de konut fiyatlarındaki yıllık reel artış %59,6 seviyesine ulaşmıştı. Ancak 2024'ün ilk çeyreğinde bu trend tersine döndü ve Türkiye’de 2019'un son çeyreğinden bu yana ilk kez konut fiyatlarında reel bir düşüş görüldü.
Konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler sıralamasında ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) %15,6 ile ilk sırada yer alırken, Polonya %14,6, Bulgaristan ise %12,2 artış ile takip etti.
Tüm bu verilere rağmen Türkiye, 2019’un son çeyreğinden bu yana küresel çapta konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olma konumunu koruyor. BIS'in istatistiklerine göre, Türkiye’de konut fiyatları bu süreçte reel olarak %119,4 artış gösterdi.
Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomilerde Farklılaşan Trendler
Gelişmiş ekonomilerde konut fiyatlarındaki düşüşün yavaşladığı, 2024'ün ilk çeyreğinde yıllık bazda sadece %0,3’lük bir gerileme olduğu gözlemlendi. Buna karşılık, gelişmekte olan ülkelerde, özellikle Asya bölgesinde, konut fiyatlarındaki düşüş hız kazanarak yıllık bazda %1,6’ya ulaştı.
BIS verilerine göre, pandemi dönemindeki hızlı yükselişin ardından dünya genelinde konut fiyatlarında yaşanan bu düşüş, ekonomik koşullardaki belirsizliklerin ve konut talebindeki yavaşlamanın bir yansıması olarak değerlendiriliyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı