Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu'nun mart ayı sonuçları açıklandı.
İnşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisine göre değerlendirilen rapora göre, inşaat malzemesi sanayisinde ocakta üretim artışı yüzde 3,3 oldu.
İnşaat malzemesi sanayisinin 10 alt sektöründe artış yaşanırken, 12 alt sektörde üretim azaldı.
Geçen yılın verilerine bakıldığında, inşaat malzemesi sanayi üretimi 2022'ye göre yüzde 5,7 oranında artış gösterdi. Bu artışta, inşaat sektörünün 5 yıl aradan sonra yüzde 7,8 oranında büyümesinin önemli bir etkisi oldu.
Seçim vaatlerinden inşaat sektörüne 1,5 puanlık katkı
Önümüzdeki dönemde, yerel seçimler öncesinde belediyelerde öne çıkan kentsel dönüşüm faaliyetleri, güçlendirme çalışmaları ve deprem hazırlık vaatlerinin, inşaat sektörüne 1,5 puanlık bir büyüme katkısı sağlaması bekleniyor. Özellikle deprem bölgelerinde konut dışı binalar, kamu binaları ve sosyal donatı inşaatlarının devam etmesi, bu sürece ivme kazandıracak faktörler arasında yer alıyor. Mart ayı sonuna kadar deprem bölgelerinde 78 bin konutun inşaatı tamamlanırken, yıl sonuna kadar 122 bin konutun daha inşaatının tamamlanması hedefleniyor.
Kamu yatırımlarında bu yıl büyüme hızı sınırlı olsa da, devam eden ve yeni başlayacak öncelikli projelerle kamu inşaat faaliyetlerinin inşaat sektörünün büyümesine 1 puanlık bir katkı sağlaması bekleniyor. Ancak, özel sektördeki konut ve konut dışı inşaat faaliyetlerinde sıkılaşma politikaları ve yüksek faizler ve maliyetler nedeniyle sınırlı bir büyüme öngörülüyor.
Rapora göre, inşaat sektöründe istihdam seviyesi artmaya devam ediyor. 2023 yılının ikinci yarısında 1,78 milyon kişiye kadar yükselen ve son çeyrekte yüksek seviyesini koruyan istihdam, Ocak 2024'te mevsimsel etkilerle birlikte bir miktar düşüş yaşasa da, yine de 2023 ve 2022'nin Ocak aylarının üzerinde seyrediyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı