Bu yılın nisan ayındaki resmi raporlara göre tesis, devlet hissesinin profesyonel danışmanların katılımıyla uluslararası piyasada açık artırmaya çıkarılacağı işletmeler listesine dahil edildi.
2025'in ikinci çeyreğinin sonuna kadar, Özbekistan Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Fonu' na ait olan tesisin yüzde 49.9'luk hissesinin satışa sunulacağı bir açık artırma düzenlenmesi planlanıyor.
Bu hamle, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından başlatılan ülkenin önemli işletmelerinin özelleştirme süreçlerini dönüştürme ve hızlandırma stratejisinin bir parçası.
Kıbrıslı yatırımcıların Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Fonu' na mahkemesi aracılığıyla projeden dışlanması, 916,9 milyar soum (72,329 milyon Dolar) değerinde zarar ve 179,7 milyon Euro kredi bıraktı. Buna rağmen, santral yönetimi borç servisinin ticari faaliyetler yoluyla yapıldığını ve devletin şirketin yükümlülüklerinden sorumlu olmadığını vurguluyor.
Tesisin Aralık 2020'de 49,7 hektarlık bir alanda faaliyete geçtiğini hatırlatalım. Rus Metprom grubu projenin tasarımcısı ve genel yüklenicisi olarak görev yaptı. İşletme, İtalyan Danieli'nin teknolojileri ve otomatik ekipmanlarıyla donatıldı.
İlk kurucular Özbekistan Yeniden Yapılanma ve Kalkınma Fonu (%49,9 veya 98,7 milyon Euro) ve Hollanda Metallurgical Technology and Engineering B.V. (%50,1, 99,1 milyon Euro) idi.
Nisan 2023'teki çeşitli hisse satışlarının ardından Metalloinvest Holding (Cyprus) Limited, Metallurgical Technology and Engineering B.V. yerine yüzde 41,8'lik hissenin sahibi olurken, Kıbrıs merkezli Miramonte Investments Limited de SFI yerine yüzde 8,2'lik hissenin sahibi oldu. Aynı zamanda, bu iki şirket de ABD yaptırımlarının etkisi altına girdi. Haziran ayında, Kıbrıslı kurucuların "eylemsizliği" nedeniyle tesisin iflas tehdidi altında olduğu duyuruldu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı