Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hayata geçirilen Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi'ni (YÖBİS) sayesinde Suriyeli öğrencilerin okula devam durumları, sınav başarıları, artık e-okul sistemine benzer bir şekilde takip edilebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan yaklaşık 1 milyon 600 bin Suriye vatandaşının çocuklarının eğitimi için 2011'den itibaren pek çok faaliyet yürütüldüğünü ifade etti.
Bakanlığa bağlı her tür ve seviyedeki okulda geçen yıl geçici kimlik numarası alan 8 bin dolayında Suriyeli öğrencinin Türk akranları ile birlikte eğitimlerine devam ettiklerini, bu yıl bu rakamın daha da artacağını bildiren Büyük, AFAD tarafından oluşturulan kamp merkezlerinde ise 70 binin üzerinde Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını aktardı. Büyük, şehir merkezlerinde 73 bine yakın Suriyeli öğrencinin de sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde oluşturulan geçici eğitim merkezlerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilme imkanı bulduklarını belirtti.
Henüz eğitim öğretime ulaşamayan 180-200 bin arasında çocuğun bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Büyük, bu öğrencilerin eğitim öğretime kazandırılması için YÖBİS sistemini kullanıma açtıklarını bildirdi.
YÖBİS, Türkçe, İngilizce ve Arapça
UNICEF işbirliğiyle kurulan YÖBİS sayesinde, oturum izni ve geçici kimlik bilgisi alamayan, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yabancı tanıtma belgesi verilerek kayıt altına alınan Suriyeli öğrencilerin, hem MEB okullarından hem de geçici eğitim merkezlerinden takip edilebileceğini duyuran Büyük, şöyle konuştu:
"Artık Suriyeli öğrencilerin devam durumları, sınavlardan aldıkları notlar sisteme girilmiş olacak. e-okuldan bizim öğrencilerimizi nasıl takip ediyorsak, YÖBİS sisteminde de Suriyeli öğrencileri takip edeceğiz.
Birinci ve ikinci kanaat döneminde bu öğrencilere belge vereceğiz. 12. sınıfı bitirmiş olan öğrencilere de ülkemizde ortaöğretim seviyesinde bir eğitim aldığını ve başarı ile tamamladığını gösteren bir belge verilebilecek."
Yusuf Büyük, sistem sayesinde Suriyeli öğrencilerle ilgili her türlü istatistiki bilgiye ulaşabileceklerini belirterek, "Böylece basın mensupları, siyasilerimiz ya da uluslararası kuruluşlar bize 'ülkenizde ne kadar Suriyeli öğrenci var' dediğinde tek tuşla hangi ilde kaç Suriyeli öğrenci ve öğretmen var doğru bir şekilde bildirmiş olacağız" diye konuştu.
UNICEF, Türkiye Diyanet Vakfı, İHH başta olmak üzere Türkiye'de pek çok dernek, vakıf, hayır sahibi Türk ya da Suriyeli ile işbirliği içerisinde açılan 90'a yakın geçici eğitim merkezinin bulunduğunun altını çizen Büyük, YÖBİS'le birlikte bu merkezlere kayıtların da hızlanacağını kaydetti.
Geçtiğimiz dönemde MEB'in okullarına oturum izni ve kimlik numarası almadan kayıt olunamadığını vurgulayan Büyük, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz Eylül ayında yayımlamış olduğumuz 2014/21 sayılı Yabancılara Yönelik Eğitim Öğretim Hizmetleri Genelgemiz ile kayıt altına alınma işlemleri devam eden Suriyeli kardeşlerimizin eğitime erişimlerinin önündeki engelleri kaldırmamızın ardından halihazırda eğitimlerini sürdüren yaklaşık 150 bin Suriyeli öğrencimiz YÖBİS sistemimiz üzerinden kayıt altında tutulacak. Bununla beraber eğitimlerine ara vermek zorunda kalmış yaklaşık 200 bin Suriyeli yavrumuzu önümüzdeki dönemde da hızlı bir şekilde okullaştırarak yine YÖBİS sistemimiz üzerinden kayıt altına alacağız. Bu öğrencilerimizin kendi geleceklerini inşa etmeleri ve kayıp nesil olmamaları için bizler, merkez ve taşra teşkilatındaki değerli arkadaşlarımız bugüne kadar sürdürdüğümüz yoğun gayretlerimizi hazırlamış olduğumuz yeni otomasyonumuz üzerinden daha sistemli bir şekilde yürütmeye devam edeceğiz. Devlet okullarındaki Suriyeli öğrencileri de bu sisteme girildiğinde tek tuşla görmüş olacağız."
Yusuf Büyük, YÖBİS'in Türkçe, Arapça ve İngilizce veri girişi, belge düzenleme ve rapor alma özelliklerine sahip olacak şekilde hizmete açıldığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı