Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verilerine göre, Suriyeli çocukların eğitimi için 10 ilde kurulan konaklama tesislerinde betonarme, konteyner, prefabrike bina ve çadırlardan 800'e yakın derslik oluşturuldu. Dersliklerde okul öncesinden 12. sınıfa kadar yaklaşık 65 bin Suriyeli öğrenci eğitimlerine devam ediyor.
Tesislerde oluşturulan eğitim alanlarında yaklaşık 400 Türk ve yaklaşık 2 bin 100 gönüllü Suriyeli, 2 bin 500'ün üzerinde öğretmen görev alıyor.
MEB, İçişleri Bakanlığı ile birlikte Suriyeli öğrencilerin MEB'e bağlı tüm resmi ve özel okullara kayıt olmalarını sağlamak için elektronik kayıt sistemi oluşturacak. Bunun yanında bu çocukların uyum sorunu yaşamamaları adına hızlandırılmış dil eğitimi programları hazırlanacak.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, UNICEF gibi uluslararası kuruluşlar, MEB ile bu alanda işbirliği yapacaklar ve halk eğitim merkezlerini, "Okullar Hayat Olsun" projesini bu alanda aktif bir şekilde kullanacak. Diğer yandan Başbakanlık AFAD ile UNICEF ve diğer kuruluşların işbirliği içerisinde oluşturacakları yeni eğitim alanlarını da MEB aktif olarak kullanacak.
MEB, Suriyeli öğrencilerin eğitimlerindeki müfredat ile ilgili çalışmaları Türkiye'deki Suriye vatandaşlarının temsilcileri ile birlikte oluşturdu.
Konaklama tesislerinde yetişkinlere yönelik çok farklı alanlarda kurslar açılıyor ve başarıyla eğitim faaliyetleri sürdürülüyor. En yaygın olarak Türkçe eğitimi veriliyor. Bunun yanında ebrudan kuaförlüğe, el sanatlarından dikiş nakışa, halı dokumadan elektrikli alet tamiratına kadar onlarca alanda kurslar açılıyor. Bugüne kadar bu hizmetlerden 50 binin üzerinde Suriye vatandaşı yararlandı ve 30 bininin eğitimi tamamlandı. Bugün itibariyle 7 binin üzerinde yetişkin Suriye vatandaşı farklı kurs alanlarında eğitim görmeye devam ediyor.
Şehirlere düzensiz giriş yapmış ve henüz kayıtları alınmamış Suriye vatandaşlarının çocuklarına yönelik valilikler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler tarafından 50'nin üzerinde eğitim alanı oluşturuldu ve yaklaşık 40 bin okul çağındaki Suriyeli çocuğa ara verdikleri eğitimlerini telafi etme imkanı sunuldu. Başbakanlık AFAD ve UNICEF, MEB ile koordineli bir şekilde şehirlerdeki Suriye vatandaşlarına yönelik prefabrike okullar inşa etmeye başladı. Yakın zamanda 10 okul, daha sonra 15 ve yıl sonuna kadar da 25 okul olmak üzere yaklaşık 50 okul daha Suriyeli çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edilip valiliklere verilecek.
Bunun yanı sıra Başbakanlık AFAD, farklı kuruluşlarla çalışmalar yürütüp bunlara ek hizmet alanları ve Suriyeli gençlere yönelik hizmet verecek mesleki eğitim merkezleri inşa etmeyi planlanıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı