Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Şubat 2024 dönemine ilişkin üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Bu verilere göre, yılın ilk iki ayında traktör hariç toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 241 bin 861 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 12'lik artışla 151 bin 14 adet oldu.
Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 250 bin 886 adede ulaştı. Yılın ilk iki ayında ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında, ağır ticari araç grubunda ise üretim yüzde 27 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 1 azaldı.
Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil +hafif ticari araç) yüzde 74, kamyon grubunda yüzde 94, otobüs-midibüsgrubundayüzde61 ve traktörde yüzde 72 seviyesinde oldu.
Otomotiv ihracatı yüzde 9 arttı
Yılın ilk iki ayında otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 4 artarak 164 bin 560 adede ulaştı. Bu dönemde otomobil ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3, ticari araç ihracatı da yüzde 6 oranında artış gösterdi. Traktör ihracatı ise aynı dönemde yüzde 8 azalarak 3 bin 147 adede geriledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2024 yılının ilk iki ayında otomotiv endüstrisinden yapılan toplam ihracat, yüzde14 pay ile sektörel ihracat sıralamasında zirvedeki yerini korudu.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk iki ayda otomotiv ihracatının toplam değeri2023'ün aynı dönemine kıyasla yüzde 9 artarak 6 milyar dolar oldu. Avro bazında ise yüzde 8 artışla 5,5 milyar Avro'ya ulaştı. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde10, tedarik sanayi ihracatı dayüzde8 artış gösterdi.
İç pazar ilk iki ayda yüzde 40 arttı
Bu yılın ilk iki ayında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 193 bin 297 adede ulaştı.
Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 52'lik artışla 146 bin 318 adede ulaştı. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk iki ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11, ağır ticari araç pazarında yüzde 20, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 10'luk artış kaydedildi.
Ocak-Şubat 2024 döneminde yerli araçların otomobil satışlarındaki ve hafif ticari araç pazarındaki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 olarak gerçekleşti.
Türkiye' Yeşil Dönüşüm' ile otomotiv üretimindeki gücünü arttıracak
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 'Yeşil Dönüşüm'ün önemli zorlukları da beraberinde getirecek bir süreci başlattığını belirterek, “Hedefler doğrultusunda bir otomotiv ülkesi olarak bulunduğumuz konumu pekiştirecek hatta ileri seviyelere götürecek faaliyetlerin içinde sürekli yer alıyoruz." dedi.
Yeşil dönüşümün üretim yöntemleri açısından da önemli değişiklikleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Çelik şunları söyledi: "Dünyada büyük bir elektrifikasyon dönüşümü var ve bu da firmalarımızın özellikle tedarikçi sanayi firmalarımızın yerlilik gücünü tehdit altına alan bir dönüşüm. Bunu biz buna yıkıcı dönüşüm diyoruz. Çünkü bizim tedarik endüstrimiz içten yanmalı aracın içindeki parçaların yüzde 100'ünü üretebilme kapasitesine sahip. Ancak bu araç elektrikli araç haline dönüştüğünde bu oranları yüzde 50'lerin altına düşüyor ve biz de burada büyük bir pazar kaybına uğrama riskiyle karşı karşıyayız. Bunun için de önlemler almalıyız. Yeşil dönüşümde özellikle karbon sıfır hedefine giden yoldaki en büyük risklerden biri de tedarik sanayinin buna adaptasyonu. Bununla ilgili çeşitli çalıştaylar ve eylem planları düzenliyoruz. Kamuyla beraber bu noktada yerlilik oranını artırıcı ürünlere yönelik yatırımları belirliyoruz. Onlara katkılar sunuyoruz. Yeşil dönüşüm, önümüzde önemli mücadelelerin olduğu bir süreci başlatıyor. Hedefler doğrultusunda bir otomotiv ülkesi olarak bulunduğumuz konumu pekiştirecek hatta ileri seviyelere götürecek faaliyetlerin içinde yer almaya devam edeceğiz."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı