Kurumsal olmayan şirketlerin gayrimenkul sektörüne zarar verdiğini söyleyen Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “İşi bilen bilmeyen herkes konut yapmaya başladı. Avrupa Birliği'nde 35 bin müteahhit var, Türkiye'de 350 bin. Para var, cahil cesareti var… Şu anda piyasada en çok inşaat yapan da bu güruh. Sektördeki her 100 şirketten sadece 25'i kurumsal. Yüzde 75, zaman içinde elenecek. İşini bilen firmalar ön plana çıkacak, çürük elmalar ise çok yakında ayıklanacak sektörden” dedi.
İstanbul'da gazetelerin emlak editörleriyle bir araya gelen Yaşar Aşçıoğlu, Türkiye'nin her önüne gelenin inşaat yaptığı ülke olmaktan çıkması gerektiğini vurgulayarak “Müteahhitler sınıflandırılmalı. Sermaye birikimine ve deneyimine bakılarak ona göre lisanslandırılmalı. Acemi firmaya kentsel dönüşüm yaptırılmamalı. Sonra Fikirtepe'deki gibi mağduriyetler ortaya çıkıyor” dedi.
YÜZDE 8 KDV YARARLI OLUR
Aşçıoğlu, gayrimenkul sektörünün gösterdiği bu başarı ivmesinin sürdürülebilir olması için alınması gereken önlemleri de sıraladı. Oyuncuların nefes alabilmesi için konut satışlarında KDV oranının 2017 yılında olduğu gibi yüzde 8 olarak uygulanmasında yarar gördüklerinin altını çizen Aşçıoğlu “Tüketicilerin daha kolay konut edinebilmeleri için devlet arsa maliyetlerine el atmalıdır. Sene sonunda bir daha rekor kırılabilmesi için yabancı yatırımcıların varlığı artırılmalı. Mevcut konularda çözüm sağlanabilirse sektör, 2018’de de ok gibi fırlayacaktır” dedi.
Türkiye’nin önüne gelenin inşaat yapabileceği bir ülke olmaktan çıkarılması gerektiğine de vurgu yapan Aşçıoğlu “İnşaatçılar korkmaya başladılar. Neden? Çünkü herkes bu işe giriyor. Müteahhitlik çok önemli ve hassas bir yapıya sahip. Beyin cerrahı gibi proje geliştiricisinin de sektörde son derece ciddi iş bilirliğe sahip olması lazım. Bunların hiç biri adamda yok ama para var. Cahil cesaretine sahip. Müteahhitlerin bitirdikleri projeler kıstas alınarak, sınıflandırılması gerekiyor” diye konuştu. Türkiye’de hâlihazırda 350 bin kayıtlı müteahhitlik faaliyeti yürüten firma olduğu bilgisini veren Aşçıoğlu, bunun yüzde 75’inin zaman içerisinde sektörde tutunamayacak duruma geleceği öngörüsünde bulundu.
DÖNÜŞÜM YAPILMIYOR
Şehirlerin her yerinde yüksek bina yapılmasının yanlış olduğunu söyleyen Aşçıoğlu, “Yüksek binalar bir yerde toplanmalı ve bunlar ofis olmalı. Çok katlı yapılar insan doğası için uygun değil” dedi. Türkiye'de gerçek anlamda kentsel dönüşüm yapılmadığını ifade eden Aşçıoğlu, “Nerede dönüşüm var, palavra. Adam gibi dönüşüm mahalle mahalle, semt semt yapılır. Parsel bazlı yenileme yapıyoruz, dönüşüm böyle mi olur” dedi.
MALİYET, İZMİR’E KAÇIRDI
İstanbul'un konut konusunda daha doyuma ulaşmadığını ve yenilenecek çok bina olduğunu ifade eden Aşçıoğlu, “Ancak arsa maliyetleri yüksek olduğu için müteahhitler İzmir'e gidiyor. Çünkü oradaki arazi sahibi daha anlayışlı” dedi. Hesaplı konut satılabilmek için ucuz arsa üretilmesi gerektiğini vurgulayan Aşçıoğlu, gayrimenkul sektörünün mevduat faizleri sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tüketicinin parasını faize yatırmayı tercih ettiğini belirten Aşçıoğlu, “Vatandaş bakıyor proje zaten 2-3 yılda bitecek. Onun yerine bankaya yatırıyor. Konut kredisi faiz oranları çok yüksek olduğu için banka yerine şirket bünyesinde ödeme planı yapmayı tercih ediyorlar” diye konuştu.
FİKİRTEPE DERS OLSUN
Fikirtepe’de 2011’de başlayan dönüşüm süreci binlerce vatandaşı mağdur etti. Bölgede 35 bin konut, 2 bin 500 ticari alan yapılması beklense de kimi firmalar için işler beklendiği gibi gitmedi. İflas eden müteahhitlerin projeleri için Bakanlık devreye girdi. Konuya dair görüşlerini sorduğumuz Yaşar Aşçıoğlu, şunları dedi: “Ders niteliğinde bir olay. Firmalar, Fikirtepe mantıksız oranlar sundular. Bu oranlar emsal olmamalı. Bakanlık da ‘biz yaparız’ diyerek, cesaret vermemelidir. Bu vatandaşlarda ‘proje bitirilemez ise Bakanlık gelip, tamamlar nasıl olsa’ mantığını doğurur.”
CİRO HEDEFİ 250 MİLYON
Markalarının 2017 yılında sergilediği performansa değinen Yaşar Aşçıoğlu, geride bıraktıkları 50’nci yıllarında Selenium Ataköy ve Selenium Retro projelerinde yaşamın başladığını aktardı. Aşçıoğlu “Geçtiğimiz yıl toplam 228 milyon TL ciro elde ettik. Böylece, 2016 yılına oranla 2017 yılında yüzde 7 büyüme kaydettik. Yeni yılda Selenium markasını toplam 630 milyon TL yatırımla Merter ve Sarıyer gibi İstanbul’un farklı bölgelerine taşıyacağız. 250 milyon TL ciro elde etmeyi hedefliyoruz. Böylelikle sene sonunda yüzde 9 oranında büyümüş olacağız” dedi.
2019’UN PLANI BİLE HAZIR
Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu da Dubai’de inşası devam eden Midtown Selenium by Deyaar’da satışların yüzde 30 seviyesine ulaştığını ve projenin 2019 yılı Eylül ayında teslim edilmeye başlanacağını anlattı. Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu ise şirketlerinin 2019 yılı için de yatırım hazırlığında olduğunu paylaştı. İrfan Aşçıoğlu “Beykoz’da ortağımız Yılsan’la Sırmakeş’in arazisi üzerine kat karşılığı modeliyle 1,2 milyar TL yatırımla bir konut projesi için anlaşmayı yaptık, projelendirme çalışmalarımıza şimdiden başladık” dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı