10.011,27 TRY BIST 100 BIST 100
4,83 CNY CNY CNY
34,98 USD USD USD
36,71 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,21 TRY Faiz Faiz
73,23 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,41 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,13 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,99 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.646,47 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Mohammad Nouranian Rad: İranlı kütük tedarikçilerinin Orta Doğu pazarındaki varlığı azalabilir

Esfahan Çelik Şirketi (ESCO), İran'ın önde gelen çelik üreticilerinden biri olarak, geniş ürün yelpazesi ve sektöre yönelik stratejileri ile dikkat çekiyor. Pazarlama ve Satış Müdürü Mohammad Nouranian Rad, ESCO'nun sunduğu ürünler, üretim kapasiteleri, bölgedeki çelik pazarındaki beklentiler ve İran-Türkiye arasındaki ticaret dinamikleri hakkında önemli bilgiler verdi. Nouranian Rad, ayrıca 2025 yılına yönelik hammadde ve yarı mamul ürünler konusundaki öngörülerini de paylaştı. İşte, sektördeki gelişmeler ve ESCO’nun geleceğe yönelik planlarına dair detaylar.

Mohammad Nouranian Rad: İranlı kütük tedarikçilerinin Orta Doğu pazarındaki varlığı azalabilir

Ürün yelpazenizde hangi ürünler yer alıyor? Katma değerli ürünler nelerdir?

Esfahan Çelik Şirketi'nin ürün yelpazesi oldukça geniştir. Endüstriyel inşaat demirleri, kangallar, dökme demir kütükler, çeşitli I-profiller,H- profiller, U profiller, NPI, köşebent, ray profilleri (demiryolu, maden, metro, makas rayları), ark madenciliği ürünleri ve benzen, toluen, sıvı oksijen, sıvı nitrojen ve yüksek fırın cürufu gibi yan sanayi ürünlerini içerir. Bu ürünler arasında H-profiller, endüstriyel inşaat demirleri ve kangallar, ark madenciliği ürünleri daha yüksek katma değerli ürünler olarak kabul edilmektedir.

Üretim kapasiteniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Eritilmiş demir için nominal üretim kapasitesi yılda 3.600.000 tondur.

“Ekim ayında inşaat demiri fiyatlarında artış beklenebilir”

2024'ün sonuna kadar Orta Doğu'daki çelik pazarından beklentileriniz nelerdir?

Genel olarak, bölgedeki siyasi gerilimler nedeniyle piyasa eğilimlerini tahmin etmek zor. Ancak, Orta Doğu'daki çelik fiyatlarının kasım ayındaki ABD seçimlerinin de etkisiyle ekim ayında bir miktar artması bekleniyor. Buna ek olarak, İran'daki enerji kısıtlamaları nedeniyle, İranlı kütük tedarikçilerinin Orta Doğu pazarındaki varlığı azalabilir ve diğer ülkelerden tedarikçilerin onların yerini almasına izin verebilir. Bu durum, enerji kısıtlamalarının eylül ayında kaldırılmasının ardından Orta Doğu'daki kütük piyasasını etkileyecektir.

Öte yandan, Çin’in 25 Eylül’den itibaren yeni standartları yürürlüğe koymasıyla birlikte, Çinli çelik üreticileri mevcut inşaat demiri stoklarını hem iç piyasada hem de ihracat piyasalarında daha düşük fiyatlarla hızlı bir şekilde satmaya çalışıyor. Bu durum Orta Doğu'daki çelik piyasasını etkileyebilir ve yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ekim ayında inşaat demiri fiyatlarında artış beklenebilir.

“İran Türkiye kütük pazarında küçük bir paya sahip”

İran ile Türkiye arasındaki çelik ve demir ticaretini değerlendirmek isterseniz neler söylersiniz?

2023 yılında İran ile kara sınırını paylaşan Türkiye, komşu ülkeler arasında Irak'tan sonra en büyük ikinci ticaret ortağı olmuştur. İran'ın Türkiye ile ticaretinin çoğunluğu, Türkiye'deki çok sayıda çelik üreticisi nedeniyle yarı mamul ve kütüklerden oluşuyor. Ancak Irak ve Ermenistan gibi diğer komşu ülkeler için ihracatın çoğu inşaat demiri de dahil olmak üzere nihai ürünlerdir. Öte yandan, Türkiye ayda yaklaşık 200.000 ton kütük ithal ediyor ancak İran bu pazarda küçük bir paya sahip. Türkiye kütük ihtiyacını ağırlıklı olarak Çin, Malezya ve diğer ülkelerden karşılıyor. 2023 yılında İran'ın Türkiye'ye toplam kütük ihracatının 245.000 ton civarında olacağı tahmin ediliyor.

2025'te hammadde ve yarı mamul ürünlere ilişkin beklentileriniz nelerdir?

Hindistan hükümeti bazı hammaddeler üzerindeki vergileri azaltarak üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor, bu da yarı mamul fiyatlarını etkileyebilir. Öte yandan, Merkez Bankası’nın eylül ayından itibaren faiz oranlarını düşürmeye başlaması ve 2025'in üçüncü çeyreğinde daha fazla indirim yapması bekleniyor, bu da emtia fiyatlarının düşmesine neden olabilir. Ayrıca, Çin'de ithal demir cevheri fiyatının 2025 yılında ton başına 100-110 USD aralığında kalması beklenmektedir. Koklaşabilir kömürün 2024 yılında 300 USD'yi aşan fiyatının 2025 yılında 200 USD'nin altına düşmesi beklenmektedir. CIS kütük fiyatının ise 500 USD'nin altında kalması ve bu seviyeyi aşmadan 530 USD'ye kadar yükselmesi beklenmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Mega Metal, ABD’deki şirket satın alma planını iptal etti

18 Aralık 2024 Çarşamba

Endonezya çelik endüstrisi dönüşüm sürecinde

18 Aralık 2024 Çarşamba

Çinli çelik üreticisinden Süveyş Kanalı bölgesinde 1,65 milyar dolarlık dev yatırım

18 Aralık 2024 Çarşamba

Hindistan, ilk yeşil çelik taksonomisini açıkladı

18 Aralık 2024 Çarşamba

Türkiye’de konut satışları kasımda yüzde 63,6 arttı

18 Aralık 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun