10.025,05 TRY BIST 100 BIST 100
4,92 CNY CNY CNY
35,62 USD USD USD
36,90 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38,60 TRY Faiz Faiz
79,77 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,52 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,28 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
104,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
3.120,62 TRY Altın(gr) Altın(gr)

İran Haddeciler Derneği, Metal Expo İstanbul 2023'te yeni pazar fırsatlarını araştırdı

İran Haddeciler Derneği Genel Sekreteri Reza Ghanbari, bu noktada İstanbul Metal Expo fuarının ülkenin çelik sektörü açısından benzersiz olduğunu, önem taşıdığını vurguladı.

İran Haddeciler Derneği, Metal Expo İstanbul 2023'te yeni pazar fırsatlarını araştırdı

İran Haddeciler Derneği, pazar erişimini genişletmek amacıyla Metal Expo İstanbul 2023'e katıldı.

11 Temmuz 2019'da kurulan derneğin amacı uzun profil çelik üreticilerinin ihtiyaçlarını ve haklarını karşılamak olarak belirlenmişti.

Dernek Genel Sekreteri Reza Ghanbari, bu noktada İstanbul Metal Expo fuarının ülkenin çelik sektörü açısından benzersiz bir önemi olduğunu vurguladı. ''İstanbul Metal Fuarı'na katılımımız yalnızca Türkiye pazarındaki yeni fırsatları keşfetmeyi amaçlamakla kalmıyor; aynı zamanda Avrupa pazarlarına erişmenin yollarını da araştırıyoruz. İhracatımızı artırarak ülkemiz çelik sektörünün büyümesine ve refahına tanık olmayı arzuluyoruz." dedi.

Ghanbari, İran'ın çelik üretimi, demir cevheri ile başlayan ve çelik ürünlerinin üretimine kadar uzanan entegre bir süreçtir diyerek sözlerini sürdürdü. Ayrıca İran'ın önemli avantajlarından biri, sektörde kendi kendine yeterliliği sağlayan tüm bu çelik zincirinin varlığıdır, diye de ekledi.

İran'da ürünlerin nasıl satıldığı ve fiyatların nasıl belirlendiğine ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi:

''İran borsasında yasalara göre, tüm çelik zincirinin ürünlerini borsada sunmasını ve fiyatlarını belirlemesini zorunlu kılıyoruz. Bu düzenleme, inşaat demiri gibi nihai ürün üreticilerinin kütüklerini aynı borsadan temin etmeleri gerektiği anlamına geliyor. Bu, sektördeki ticaret için şeffaf ve düzenlenmiş bir sistem sağlamaktadır. Örneğin borsada inşaat demiri mevcutsa inşaat demiri üreticisi ihtiyaç duyduğu kütüğü aynı borsadan satın almakla yükümlüdür. Ayrıca ilk aşamada üretimlerini borsa salonunda sunmaları, ikinci aşamada ise kütük taban fiyatını açıklamaları gerekiyor.

Bunun yanında, kütük üreticilerinin ihtiyaç duyduğu sünger demiri ticaret borsasından temin etmesi ve sünger demir üreticisinin de bunu Nima sisteminde sunması gerekiyor (NİMA sistemi kısaca ihracat yapan İranlı firmaların dövizini sisteme yüklemesi ve ithalat yapmak isteyen firmalara bu sistem üzerinden satması esasına dayanmaktadır). Sonuç olarak kütük üreticileri de benzerleri gibi borsada yarı para birimine göre baz fiyat oluşturmak zorunda kalıyor.

Genel olarak İran'daki çelik zincirinin tamamı, borsa içerisinde birbirlerinden hammadde satın alarak, Nima sisteminin fiyatlamasına bağlı kalarak ve ürünlerini aynı borsada satarak faaliyet göstermektedir. Bu pazar yapısı İran'da rekabetin yüksek düzeyde olmasına neden olmaktadır. Ayrıca uygun fiyatlı işgücü ve enerji maliyetleri gibi faktörler fiyatların düşmesine ve pazar rekabetinin yoğunlaşmasına katkıda bulunuyor. İran pazarının çok sayıda üreticiye sahip olması rekabet ortamını daha da güçlendiriyor''.

Konuyu ele alarak inşaat demiri, köşebent ve profil ürünleri sektöründe İran'daki derneğe 65 şirketin üye olduğunu açıkladı. Resmi verilere göre bu şirketler, 2022 yılında 11 milyon ton inşaat demiri üretti ve 3,1 milyon ton da ihraç etti.

İran'ın öncelikleri söz konusu olduğunda kütük, blum ve slab gibi yarı mamul ürünler çelik zincirinde önemli bir rol oynuyor. Demir cevheri sonuçta kütük haline gelirken,slab ise sac ve kütük ile blum inşaat demirine dönüşüyor.

Sonuç olarak İran ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere ilişkin şu bakış açısını aktardılar:

İran, 7 milyon ton kütük ve inşaat demiri ve filmaşin gibi 3 milyon ton haddelenmiş ürün ihraç ederek önemli bir ihracat başarısı elde etti. Ancak, Türk hükümetinin İran ürünlerine uyguladığı gümrük vergileri de dahil olmak üzere, İran ve Türkiye'nin belirli pazarlarda rakip olarak konumlandırılması gibi son dönemde zorluklar ortaya çıktı.

Bununla birlikte İran hem ihracat hem de hammadde ve makine tedarik açısından önemli bir pazar olmaya devam ediyor. Bu karmaşık dinamiklerin ortasında, özellikle Rusya'daki karışıklık ve devam eden yaptırımlar gibi jeopolitik faktörler dikkate alındığında, Türkiye'nin Avrupa pazarlarına köprü olma potansiyelini vurgulamak büyük önem taşıyor. Türkiye'nin İran ile Avrupa arasında bir iletişim yolu olarak tarihsel konumu, İran ürünlerinin Avrupa pazarlarına girişini kolaylaştırmada hayati bir rol oynayabilir."

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Dr. Keyvan Jafari Tehrani İran'ın çelik ve madencilik sektörlerini güçlendirme stratejilerini değerlendirdi

22 Ocak 2025 Çarşamba

Almanya’da sanayi grupları geri dönüşüm sektörünün zorluklarına dikkat çekti

22 Ocak 2025 Çarşamba

EGA'nın (Emirates Global Aluminium) ABD tesisindeki genişleme projesi önemli bir aşamaya geldi

22 Ocak 2025 Çarşamba

ArcelorMittal Al Jubail vizyon 2030 için çelik boru üretimini artırıyor

22 Ocak 2025 Çarşamba

Suudi Bakan Al-Khorayef sanayi ve madencilik sektörlerini güçlendirmek için Davos'ta küresel liderlerle görüştü

22 Ocak 2025 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun