9.975,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
34,04 USD USD USD
37,99 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,09 TRY Faiz Faiz
74,61 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,05 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,37 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
92,73 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.840,89 TRY Altın(gr) Altın(gr)

“İnşaat Sektörüne Verilen Destekler Sürmeli”

İzmir Ticaret Odası Şubat ayı meclis toplantısında Yönetim Kurulu Başkanı Demirtaş, inşaat sektörüne verilen desteklerin bu yıl da verilmesi gerektiğini söyledi...

“İnşaat Sektörüne Verilen Destekler Sürmeli”

İzmir Ticaret Odası’nın Şubat ayı meclis toplantısı yapıldı.
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, meclisteki konuşmasında, 20 Ocak'ta Afrin'e yönelik başlayan Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili bir değerlendirme yapan Demirtaş, 365 oda ve borsa olarak 8 Şubat'ta Ankara'ya giderek bu operasyona desteklerini ilettiklerini söyledi. Türkiye'nin sınır güvenliği sağlanana, terör koridoru ortadan kaldırılana kadar operasyonun devam etmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Demirtaş, operasyonun ardından Suriyeli göçmenlerin geri dönmelerini istediklerini kaydetti.
Ekonomi cephesine bakıldığında küresel ekonomide beklentilerin son derece olumlu olduğunu dile getiren Ekrem Demirtaş şöyle konuştu:
"2018 yılı için küresel ekonominin büyüme tahmini yüzde 3.9. Türkiye için büyüme beklentisi yüzde 3.5. Ama Ekonomi Bakanı yüzde 7.1 diyor. IMF ayrıca, Türkiye'nin büyüme beklentisini geçebileceğini öngörüyor. Bizce de bu oran artabilir. Ancak Trump yönetiminin korumacı politikaları devam ediyor. Ekonomimizde 2018 yılı için olumsuz bir şey görülmüyor. Ancak belirsizliklerimiz var. Seçim olacak mı? İşsizlik, enflasyon ne olacak, kurlar küresel risk nedeniyle yükselecek mi? Sadece iç siyaset değil jeopolitik riskler de pek çok ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Siyasetteki gerilimler finans piyasalarına doğrudan yansıyor."

SAVUNMA HARCAMALARINDA ARTIŞ

Dünya piyasalarını da korku sardığını savunan Demirtaş, faizlerin çıktığını, borsaların indiğini söyleyerek, "Batıda tahvil faizleri zıpladı. Hem de daha FED faiz arttırımına gitmemiş iken. 10 yıllık tahvil faizleri özellikle ABD'de yükselişte. Petrol fiyatları artmaya devam ediyor. Varil fiyatı 70 dolara kadar yükseldi. Terörle mücadele kapsamında savunma harcamalarımız artmış durumda. Bu durumun bütçe açığını tetiklememesi için dikkatli olunmalı. 2018 bütçemizde savunma ve güvenlik payı yüzde 41 arttırılmıştı. Buna rağmen başarılı ekonomi yönetimimizin de bir sonucu olarak Ocak ayında ise merkezi yönetim bütçesi 1.7 milyar TL fazla verdi. Mali disipline uyulması son derece sevindirici. Bütçe dengesinin bir nedeni de ithalatın artmasına bağlı olarak vergi gelirlerinin artması" dedi.

BÜYÜMEYE EN FAZLA KATKI İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN

2017 yılının başında konut satışlarında ciddi yavaşlama olduğunu vurgulayan Demirtaş, “İkinci çeyrekte satışlar yüzde 0,4 azalmıştı. Ama üçüncü çeyreğinde yüzde 23,4 artış ile konut satışlarında son yılların en büyük satışı gerçekleşti. Bunda hükümetimizin destekleri ve özellikle de sağlanan harç ile vergi indirimlerinin Eylül ayında bitecek olmasının büyük etkisi oldu. İndirimler bitmeden konut almak isteyenler, satışları çok arttırdı. Bu da vergi ve harç indirimlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Vergi ve harç indirimleri ile konut kredi faizlerinde indirim yapılarak inşaat sektörünün desteklenmesini beklediklerini belirten Demirtaş, “Kredili konut satışları 2017’nin son çeyreğinde yüzde 25 civarında düştü. Konut kredilerindeki faiz oranları 2016 sonunda yüzde 11 olan faizler yüzde 15’i de geçti. Düşen satışlar, yavaşlayan fiyat artışları ve nakit sıkışması sonucunda ortaya çıkan finansman zorlukları, büyümenin en temel dinamiklerinden biri haline gelen inşaat sektöründe 2018 yılında riskler ve sıkıntılar olabileceğini gösteriyor” dedi.
İşsizliği azaltmak için daha fazla üretmek gerektiğini anlatan Demirtaş, "Üretim arttırılmadan işsizlik sorununu çözemeyiz. Bu nedenle, iş ve yatırımın önündeki engeller kaldırılmalıdır. Yatırım yapmak, istihdam yaratmak isteyen üyelerimizin önündeki en büyük engel finansman. Odamıza başvurular da iyice arttı. Demek ki tüm üyelerimiz bu aralar zor bir süreçten geçiyor, herkesin finansmana ihtiyacı var" diye konuştu.

MECLİS ÜYESİ SEÇİMLERİ 9 NİSAN’DA

Meclis toplantısında seçimlere yönelik bilgiler de veren Ekrem Demirtaş, meslek komitesi ve meclis üyesi seçimlerinin, 9 Nisan Pazartesi günü, Fuar İzmir A Holü'nde yapılacağını açıkladı.
Rahat ulaşım sağlanması adına Gaziemir'deki Fuarİzmir'i seçim alanı olarak tercih ettiklerini belirten Demirtaş, 14 Nisan'da da yönetim kurulu seçiminin yapılacağını ifade etti.
Demirtaş'ın ardından söz alan İTO Meclis Üyesi Koç Ali Al seçim sürecine girilmesi nedeniyle veda konuşması yapması ve helallik istemesi üzerine Başkan Demirtaş, meclisin yüzde 70'inin görevine devam edeceğine inandığını söyledi.
Meclis Üyesi Necip Nasır da, seçimlerin yeniden diriliş ve ayağa kalkışa vesile olmasını istedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

HABAŞ’tan 1 milyar Euro’luk yerli otomotiv yatırımı

17 Eylül 2024 Salı

Egeli maden ihracatçıları ağustos ayında ihracatını yüzde 33 artırdı

17 Eylül 2024 Salı

Oyak Çimento kireç üretim faaliyetlerine başladı

11 Eylül 2024 Çarşamba

Emirates Steel Arkan, sürdürülebilir endüstriyel dönüşüme liderlik etmek için Emsteel grubu olarak yeniden markalaşıyor

11 Eylül 2024 Çarşamba

CVK Madencilik milyon dolarlık anlaşmaya imza attı

10 Eylül 2024 Salı
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun