9.910,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
35,40 USD USD USD
36,45 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39,88 TRY Faiz Faiz
81,28 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
30,16 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,29 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
97,09 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
350,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.685,04 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Yatırımcı 5 Ayda 4,3 Milyar Liralık Altın Bozdurdu

- Altın fiyatındaki dalgalanma ve bir kısım yatırımcının altında beklediği fiyatı görünce satıp TL’ye geçmesiyle 2013 sonunda bankalarda 21 milyar lira civarındaki altın mevduatı, 2014'ün Mayıs ayı itibari ile 16,7 milyar lira seviyelerine geriledi - İAR Başkanı Halaç: "TCMB, bankalara, 'artık munzam için kabul edeceğim altınların yarısını yastık altından çıkartılan, fiziki altından kaydi altına çevrilmiş ve ekonomi içinde kayıt altına alınmış altınlardan kabul ederim' derse, bankalar bu projeyi çok daha önemli bir proje olarak kabul edecek ve bu konuya daha fazla eğileceklerdir"

Yatırımcı 5 Ayda 4,3 Milyar Liralık Altın Bozdurdu

 Altın fiyatındaki dalgalanma ve bir kısım yatırımcının altında beklediği fiyatı görünce satıp TL'ye geçmesi ile 2013 sonunda bankalarda 21 milyar lira civarındaki altın mevduatı, 2014'ün Mayıs ayı itibari ile 16,7 milyar lira seviyelerine geriledi.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın sonuna göre bankalar için altının değeri ve önemi artarken bankalardaki altın mevduatının düştüğünü belirterek, 2013 sonunda bankalarda 21 milyar lira civarında olan altın mevduatının, 2014'ün Mayıs ayı itibari ile 16,7 milyar liraya gerilediğini belirtti.

Bunun en büyük nedeninin altın fiyatındaki dalgalanma ve bir kısım altın yatırımcısının altında beklediği fiyatı görünce satıp TL’ye geçmesi olduğunu belirten Halaç, hurda altın toplama yapan bankalarda nispi olarak bu azalmanın daha düşük olduğunu ifade etti.

Halaç, "Hurda altın toplama ile altınlarını getiren müşteri kitlesi ve gerçek altın yatırımcısı fiyattan bağımsız olarak altın yatırımı yapmaya devam etmektedir. Altınlarını bankaya yatıran bu müşteriler, bankaların sadık müşterileri haline gelmektedir. Rakamsal olarak bu projenin bankalara ciddi katkılar sağladığı aşikar. Bu projenin aynı zamanda bankalara yeni müşteri tabanı sağlama açısından da önemi yadsınamaz" dedi.

Halaç, altın tasarrufunun özellikle Türkiye'de fiyattan, siyasal istikrardan ve diğer faktörlerden bağımsız olarak yatırımcıların portföyünde yer almaya devam ettiğini anlatarak, altın yatırımı yapan kişilerin iyi tanınması gerektiğini, fiyat beklentisine yönelik altın yatırımı yapan kişilerin haricinde gerçek altın yatırımcısının tüm faktörlerin dışında, altın yatırımını güvenli liman olarak görmeye devam ettiğini söyledi.

- Yastık altından yaklaşık 40 ton altın çıktı

Halaç, hurda altının toplanmaya başlandığı 2011 yılından bu yana 38,5 ton hurda altın toplanıldığını kaydederek, hurda altın toplama projesi kapsamında 2014 yılının ilk 6 ayında toplam 8,5 ton altın topladıklarını söyledi.

Bu miktarın kendileri için tatminkar olmadığını dile getiren Halaç, "Bu durumun halen hurda altın sahiplerinin, bankaların sunduğu bu hizmet hakkında yeterli ve doğru bilgiye sahip olmamalarından kaynaklandığını düşünüyoruz. Birçok kişi bankaya getirdiği altının hesaba geçtiği bilgisine sahip değil, altınlarının bozdurulduğunu düşünüyor, hesaba geçen altının devlet garantisi altında olduğunu bilmiyor. Bu eksikler olmasına rağmen toplamış olduğumuz rakam geçen senelerin üzerindedir" diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), altını Türk Lirası munzam karşılıklar yerine kabul etmesiyle beraber, bankalar için çok değerli bir ürün haline geldiğini ifade eden Halaç, şöyle devam etti:

"TCMB, altın rezervinin arttırılmasına yönelik politikaları ve yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması kapsamında 16 Ağustos 2012 tarihinde Türk Lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınırı yüzde 30’a yükseltti. Bu durum sayesinde bankalar maliyeti düşük olan altın yerine, kendileri açısından çok daha değerli  olan, daha fazla Türk Lirasını TCMB’den çekebildiler ve sonuç olarak daha fazla gelir elde ettiler. Ancak bankalar açısından munzam olarak verilecek altının kaynağının ne olduğu önemli değil. İthal ettikleri altını da TCMB’ye munzam olarak verebiliyorlar, bu durum bizce kamu yararına uygun değildir. TCMB’nin elinde bu projeyi destekleyecek ve yastık altınların çok daha hızlı ve geniş oranda çıkmasını sağlayacak bir enstrüman var. Bu enstrüman Türk Lirası munzam için kabul edilecek altın miktarı. TCMB, bankalara, 'artık munzam için kabul edeceğim altınların yarısını yastık altından çıkartılan, fiziki altından kaydi altına çevrilmiş ve ekonomi içinde kayıt altına alınmış altınlardan kabul ederim' derse, bankalar bu projeyi çok daha önemli bir proje olarak kabul edecek ve bu konuya daha fazla eğileceklerdir. Böylelikle bankaların daha fazla kişiye ulaşmalarını ve daha doğru kanallar vasıtası ile halkı doğru bir biçimde bilinçlendirmelerini sağlayacaktır."

- "Bu yılki altın üretiminin geçen yılı yakalaması mümkün değil"

İAR Başkanı Halaç, Darphane üretimine bakıldığında geçen senenin ilk 6 ayında 68,1 ton altın üretimi yapıldığını anımsatarak, "Bu yıl ilk 6 aylık dönemde ise sadece 25,5 ton altın üretimi söz konusudur. 2013 yılında toplamda 98,8 ton altın basılmış, bu yıl bu rakamları yakalamak mümkün değildir. Yıl sonuna doğru bu yılki rakam 60 ton civarında olacaktır" diye konuştu.

Halaç, bu yıl amaçlarının 18 ton altın toplayabilmek olduğunu dile getirerek, 18 ton altının bugünkü rakamlarla 1,6 milyar lira ettiğini, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Mayıs verilerine göre de toplam altın mevduatının yüzde 10'una karşılık geldiğini  kaydetti.

Hurda altın toplanması için vatandaşları bilgilendirme açısından çalışmalarının olup olmadığına yönelik soru üzerine Halaç, "BDDK ile bir çalıştay hazırlığı içindeyiz, bu yönde çalışmalarımız sürdürmekteyiz. Bu konuda halkı bilinçlendirme görevinin, banka ve yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılmasını isteyen devlet organlarının olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Suudi Arabistan'dan Suriye'ye yaptırımların kaldırılması çağrısı

13 Ocak 2025 Pazartesi

Almanya’da karbon gelirlerinde yeni rekor: 18,5 milyar avro

8 Ocak 2025 Çarşamba

Hatay, Ortadoğu ve Körfez’in lojistik merkezi olacak

5 Ocak 2025 Pazar

Türkiye, Avrupa’ya gaz tedarikinde kritik rol üstleniyor

5 Ocak 2025 Pazar

Volkswagen, üretim ve istihdamda büyük kesintilere gidiyor

27 Aralık 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun