9.724,50 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,45 TRY Faiz Faiz
73,24 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,75 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,12 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,31 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.628,71 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Türkiye’nin En Büyük İnşaat Projelerine Destek Veren BMS Çelik Hasır’dan Sektöre Özel Açıklamalar

Bms Çelik Hasır A.Ş’ nin Satış ve Planlama Müdürü Coşkun TEKE ile firmanın işleyişi ve sektörün sesi adına bir söyleşi gerçekleştirdik. Sektöre ait bilgi birikimi ve işleyişi www.insaatnoktasi.com ziyaretçilerine özel anlattı.

Türkiye’nin En Büyük İnşaat Projelerine Destek Veren BMS Çelik Hasır’dan  Sektöre Özel Açıklamalar

Firmanız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Bms Grup 50 yıllık bir firma. Türkiye’de toplam yedi yerde faaliyet gösteriyor. Ticari ürün ve üretim satışı olarak ilk on firma arasında yer alıyoruz. Payas’ ta ZONTUR Demir Çelik Depomuz ve satış ofisimiz, Ankara’da BMS Demir satış ofisimiz, Gebze’de BOĞAÇ Profil depomuz , Gebze’de %98 ihracat yapan BMS Tel fabrikamız mevcut. Yine Gebze’de Mayıs ayında faaliyete geçecek olan çelik hasır fabrikamızın hazırlıkları sona geldi. İstanbul’da BMS GRUP merkez ofisimiz mevcut. MANİSA’da ise Türkiye’nin ilk çelik hasır fabrikası. En büyük kapasiteye sahip olan lokasyonumuz. Yedi bölgede sürdürdüğümüz faaliyetlerimizle her geçen gün büyümeye devam ediyoruz. Çelik Hasırda en büyük en kaliteli marka olduğumuzu iddia ediyoruz. Tel olarak %2 iç piyasaya paylaştırılırken %98 ihracat yapıyoruz. Tel İhracatın içerisinde katma değeri yüksek nitelikli ürünler yapıyoruz , Enerji sektöründe dünyanın önde gelen firmalarının üst sıralarındaki tedarikçisiyiz. 2018 yılında Tel ihracatçıları sıralamasında 3.lük ödülümüzü aldık.    
     
2019 yılı sektörünüz ve firmanız açısından nasıl geçti?
2019’u genel olarak değerlendirdiğimizde ülke genelinde yaşanan ekonomik sorunları piyasa olarak hissetsek bile ağırlıklı olarak ihracat gerçekleştirdiğimiz için doğrudan etkilendik diyemem. Bunu nasıl başarıyoruz; sonuç olarak bir üretim firmasıyız. İç piyasada işler zorlayıcı olduğunda ekonomik sorunlarla karşılaştığımızda ihracatı yoğunlaştırıyoruz. Dengeyi sağlayarak etkilenme yüzdesini minimuma indiriyoruz. İç piyasa da yaz aylarına doğru hareketlendiğinde bu kez dengeyi ona göre sağlayıp ihracat yüzdesini düzenliyoruz.


2020’de sektörün gelişimini nasıl öngörüyorsunuz?
Türkiye’de İnşaatta gerek özel gerekse devlet projelerini devam ettiği sürece ekonomi canlanacaktır. İnşaatta yüz bin toplu konut projesi piyasayı oldukça hareketlendirecek hatta daha da fazlasına ihtiyaç olacak. Devlet projeleri olduğu sürece herhangi bir sorun olmaz ancak özel sektörde durum bu denli parlak olmadığı için 2020 net iyi geçer demek doğru bir tabir olmaz. Ancak 2020 yılı 6.aydan sonra ekonomide bir hareketlilik bekliyorum.


Malzeme Kalite Denetlemeleri hususunda yaşanan olayları örneklendirebilir misiniz?

TSE ve ISO konusunda belli başlı firmalar olarak öne çıkmış olsak bile birçok küçük çaplı işletmelerde gerekli evraklar belgeler olmadan malzeme üretimi yapmakta, şu anda Türkiye genelinde irili ufaklı 39 çelik hasır firması üretim yapmaktadır. Ancak yurt dışında durum böyle değil. Çok daha fazla denetleniyoruz. Buna örnek vermek gerekirse Brezilya’dan, Uruguay’dan yılda iki -üç defa denetlemeye geliyorlar. Standartlar ülke bazında işleyiş sürdürüyor, her ülkenin kendine ait farklı bir standardı var. Biz tüm standartlara sahip bir firmayız.

İhraç kaydı ile ithalat yapılabiliyor mu? Türkiye piyasasına uyuyor mu?

Evet yapıyoruz. İthal ettiğimiz hammaddeyi D.İ.İB. Kapsamında alıyoruz. Sonrasında bunu belli sürede temin ettiğiniz tonaj doğrultusunda ihraç etmeyi taahhüt ediyoruz. Sonuç olarak ihraç kaydı ile giriş yaptığınız da o kadar çıkış yapmanız gerekiyor. Birebir örtüşmesi gerekiyor.

Hammadde sıkıntısı oluyor mu? Kangal demiri yurt içinden mi yoksa ithal mi kullanıyorsunuz?
Dönem dönem hammadde sıkıntısı yaşanıyor, Kangal üreticilerinin bakım zamanlarında, ihracat yoğunluklarında veya ellerinde her zaman olmayan kalın çaplı kangal durumunda sıkıntı yaşıyoruz. Ama rutin işlerde sıkıntı olmuyor.
Aşağı yukarı 2013 yılına kadar ithal ürün çok kullanmıyorduk. Sonrasında durum zorlaştığı için ithalat gerçekleştirmek durumunda kaldık. Ne kadar getiriyoruz diye sorarsanız, o anki iç piyasa fiyatları doğrultusunda değişiyor tabii, ithal firmanın teslim tarihide çok önemli ama yıllık üretimimizin yüzde yirmi- otuzunu getiriyoruz diyebilirim, bazı durumlarda hiç getirmediğimiz de oluyor. Hurda fiyatları yükseldiği için altı aydan beri yurtdışı fiyatları daha yüksek, bu durumda ithalat gerçekleştirmek doğru bir hamle değil. Üç ay önce 225 $ ‘dan hurdalar vardı. Şu an ki rakamıyla kıyasladığınızda 75 $ fark ediyor. Bu çok ciddi bir rakam.


Bahçe çiti imalatı yapıyor musunuz?
Panel çit olarak bir üretimimiz mevcut değil. Sonradan boyama yapılacak şekilde panel çite göre fiyatı daha uygun çit hasırı üretiyoruz, farklı çap ve aralıklarda ayrıca makinalarımızın kurtardığı ebatlarda yapabiliyoruz. Panel çit ekstra bir üretim hattı, bambaşka bir ürün.

Çelik hasır ihracatı yapıyor musunuz? İhracat çalışmalarınızdan bahseder misiniz? Yeni pazarlara girmeyi hedefliyor musunuz?

BMS Çelik Hasır olarak toplam üretimimizin %40’ını ihracat yapıyoruz.
Şirketimizin üretmiş olduğu mamul ürünlerden 2018 Yılındaki Çelik Hasır, Galvanizli çelik hasır ve soğuk çekilmiş çubuk Türkiye ihracat toplamının %44 lük bölümü Şirketimiz tarafından yapılmıştır. Tonaj olarak 24.687 tondur. (Kaynak: TUİK)

Ağırlıklı olarak %100 üzerinden baz alacak olursak ihracatın %70’ini Afrika bölgesi oluşturuyor en büyük ve gelişmekte olan pazar diyebiliriz. Kalan kısmı ayrıştıracak olursak %10’u orta doğu oluşturuyor, %10’u Türk Cumhuriyetleri oluştururken kalan %10’luk dilimi Amerika pazarı oluşturuyor. Yeni pazar arayışımız elbette mevcut. İhracat departmanımız bu konuda çok çalışıyor. Şu an neredeyse ürün çeşitlerimizin, navlun ve fiyat-vergi olarak ulaşabileceğimiz her yer de aktif pazarlama yürütüyoruz. Ayrıca tüm uluslararası fuarlara katılıyoruz.


Değişen kangal demiri fiyatlarından şikayetçi misiniz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bir süredir kangal fiyatları sabit. Firmalar dolara bağlı olarak rakam vermeye başladı. İç piyasa olarak ayrı bir rakam verilmiyor. Şu an da 480 $, 490 $ bandında seyrediyor. Kangal fiyatları değiştiğinde bizde fiyatlarımızı değiştiriyoruz. Yükseldiğinde fiyatlarımızı arttırıp, düştüğünde çekiyoruz. Ham maddemiz olduğu için ona göre şekilleniyoruz diyebilirim. Sürekli değişmesi elbette bizler için iyi olmuyor.

Demir-Çelik Sektörünün başlıca sorunları neler? Çözüm için önerilerinizi belirtir misiniz?
Sektörün sorunlarından bahsederek, kalite ve standartlar bakımından sektörü değerlendirir misiniz?

Demir çelik sektöründeki en büyük sorun, fiyat rekabeti maalesef maliyetlerini bile kurtarmayacak şekilde piyasanın ciddi altında fiyatların çıkması haksız rekabeti doğuruyor, kalitesi belli olmayan ürünler maalesef piyasada kullanılıyor. Bunların gerek evrak denetimleri (Belgede Sahtecilik) gerek ürün denetimlerinin çok sıklaşması gerekmektedir.

Devletin belli bir kalitede malzeme tedarik etmeye ve üreticiyi teşvik etmeye yönelik yaptığı çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor. Devlet teşvik ettiği müteahhit firmalara şöyle bir zorunluluk getiriyor. Yerli malı belgesi. Tamamen bizim gibi üreticilere has bir belge. Bu tür faaliyetler firmalar arasındaki farkı koruyup başarıyı ön plana çıkarıyor. Devlet teşviki ile yapılan bir iş sonrasında devletten ödemenizi alabilmeniz için hangi hammadde ya da mamulü aldıysanız bu firmalardan yerli malı belgesi almak zorundasınız. Belgeyi almadığınızda devlet size ödeme yapmıyor. Bundan dolayı müteahhit firma malzeme almadan önce artık yerli malı belgeniz varmı diye soruyor. Ayrıca bu belgenin TSE Belgesi gibi çoğaltma şansı kimsenin bulunmuyor, yani fotokopisi, faxı , maili geçersiz oluyor birebir ıslak imzalı olması gerektiği için , sadece fabrikalar firmaya özel 1 adet yaptırıyor.

Ar-Ge çalışmalarınızdan ve Malzeme vermiş olduğunuz projelerden bahseder misiniz?
Ar-Ge Mühendis ekibimiz çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Çelik hasırı geliştirmeye yoğunlaşmış vaziyetteyiz. Farkı ortaya koymak adına bu şekilde bir işleyiş yürütüyoruz. Nitelikli ürünlerle çelik hasırın boyutlarında ve çap kaynaklarında diğer firmaların yapamayacağı ya da yapmadığı ürünler üzerinde çalışarak ön plana çıkıyoruz.
2019 yılında Türkiye’deki büyük projelere malzeme vermeyi başardık ve yeni projeler için çalışma ve görüşmelerimiz devam ediyor. Tünel, köprü, yol, baraj projelerine malzeme vermeye devam ediyoruz, ayrıca Avm, Stadyum, Tramvay hattı ,TOKİ , Hastane vb. projelere tedarik sağlıyoruz.

 

Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye’nin ham çelik üretimi kasım ayında %0,7 arttı

23 Aralık 2024 Pazartesi

"IMF: Körfez ülkeleri reformlar ve çelik üretimiyle büyümeye devam ediyor"

23 Aralık 2024 Pazartesi

Hindistan, yassı ürün ithalatına soruşturma başlattı

23 Aralık 2024 Pazartesi

Dünya ham çelik üretimi kasım ayında %0,8 arttı

23 Aralık 2024 Pazartesi

Kar paylarında tevkifat oranı yüzde 15'e yükseldi

23 Aralık 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun