Türk çelik üreticileri, mart ayı için hurda alımlarında temkinli davranırken, fiyatlar görece yüksek seviyelerde seyrediyor. Türkiye’de inşaat sezonunun mart itibarıyla başlamasıyla birlikte iç piyasada hareketlenme beklentisi olsa da, şu an için ihracatta yavaşlama ve küresel belirsizlikler üreticilerin alımlarını sınırlı tutmasına neden oluyor.
ABD’nin uyguladığı tarife politikalarındaki belirsizlik küresel çelik piyasasını etkilemeye devam ederken, Türk üreticiler şu anda 360$ seviyesindeki hurda piyasasına girmek istemediklerini belirtiyor. Ancak, kütük artık geçerli bir alternatif olmadığından, bazı üreticilerin mart ayı yüklemeleri için hurda talebini artırması bekleniyor.
Öte yandan, inşaat demiri fiyatlarının sabit tutulması, şubat ayının ikinci haftasında başlayan fiyat düşüşlerinin ardından piyasada bir dip oluşmuş olabileceğine işaret ediyor.
Türkiye’de ithalat maliyetlerindeki artış ve iç piyasada talebin düşük seyretmesi, üreticileri fiyatlandırmada temkinli davranmaya itiyor. Bu durum, hurda piyasasında büyük hareketlenmelerin yaşanmasını engelleyerek fiyatların dar bir bantta kalmasına neden oluyor.
ABD’li hurda satıcıları şimdilik piyasada yer almazken, mevcut işlem seviyeleri 360-365 $ bandında seyrediyor. Baltık bölgesi ihracatçılarının teklifleri ise 360$ seviyesinde kalmaya devam ediyor. Ancak Türk üreticiler, bu fiyatlara karşı direnç göstermeyi sürdürüyor ve daha stabil bir piyasa oluşmasını bekliyor. Yapılacak yeni alımların Mart ayı ile birlikte hala artışa devam edeceği beklentisi sürüyor.
Son yapılan Mart sevkiyatlı hurda alımlarında Danimarka'dan Akdeniz bölgesine HMS 1&2 80:20 hurdası için 357$/t CFR, Baltık bölgesinden Marmara bölgesine 357$/t CFR, bonus için 377$/t CFR, ABD'den Ege bölgesine 359$/t CFR, Hollanda'dan Ege bölgesine 355$/t CFR, Almanya'dan Ege bölgesine 355$/t CFR ve yine Danimarka'dan Akdeniz bölgesine yapılan satış 358$/t seviyesinde yer aldı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı