Konferansta konuşan ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, inşaat demiri üretimini baştan sona kayıt altına alacak olan İnşaat Demiri İzleme Sistemi'nin (İDİS), 1 Ocak 2024 tarihinde hayata geçirileceğini açıkladı. Bu sistem sayesinde inşaat demirinin üretim hattından çıkış anından itibaren özel güvenlik işaretleriyle izleneceğini vurgulayan Aslan, etiketleme ve izleme süreçlerinin kalitesine dikkat çekti.
"Bu yılı 14-15 milyar dolar ihracatla tamamlayacağız"
Adnan Aslan, geçen yıl 21 milyar dolar ihracatla yılı tamamladıklarını hatırlatarak, bu yılı ise 14-15 milyar dolar ihracatla tamamlayacaklarını belirtti.
Aslan, "Ton başına ihracatımız 1.050 dolar. Bizim bu ton başına ihracatımızın fiyatı artacak. İnşaat çeliği ve yarı mamul ihraç etmeyeceğiz, katma değeri yüksek ürünler ihraç edeceğiz. 2027 yılına kadar elektrik tüketimimizin yüzde 50'sini kendi öz kaynaklarımızla yenilebilir enerjiden temin edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin batı dünyasında inşaat çeliğinde açık ara bir numara olduğunu vurgulayan Aslan, Türkiye'nin inşaat çeliği ihraç etmediği ülkenin kalmadığını aktardı.
Kota sistemi Türk çelik sektörünü olumsuz etkiliyor
Çelik sektörünün en büyük ihtiyacının sermaye olduğuna işaret eden Aslan, şunları kaydetti:
"Bizim özellikle sıkıntı yaşadığımız ve son 5 yıldır batı tarafında başlayan, dünyadaki korumacı politikaların gittikçe yaygınlaşıyor olması. Özellikle Amerika'da ve Avrupa'da Türkiye'ye karşı alınmış ciddi ticari önlemler var. Öncelikle Amerikalılar çelik ithalatına vergi koymaya başladılar ki Amerika pazarı Türkiye'nin toplam çelik ihracatının yüzde 10'unu temsil etmekteydi. Halbuki aynı Amerika, daha sonraki yıllarda Japonya gibi, Avrupa gibi, Brezilya gibi ülkelere muafiyet tanıdı ama maalesef Türkiye'ye hala aynı korumacı sistem uygulanmaya devam ediyor. Avrupalılar da bir kota sistemi getirdi. Türkiye maalesef bu kota sisteminden dolayı da negatif etkilenmiş durumda."
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı