Eyalet hükümeti tarafından yapılan basın açıklamasına göre, 1,6 milyar dolarlık ilk yatırımla kurulacak bu tesis Hindistan'ın ilk lityum-iyon hücre üretim tesisi olacak. Tesisin başlangıç kapasitesi 20 gigawatt-saat olacak ve 13.000'den fazla kişiye istihdam yaratması bekleniyor.
Anlaşma, karbon emisyonlarını azaltmak için eyaletin elektrikli araç üretimini artırma amacıyla yapıldı. Bu anlaşmanın, eyaletin 2030 yılına kadar %100 elektrikli araç kullanımına geçme ve karbon emisyonlarını %50 oranında azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olması bekleniyor. Ancak tesisin ne zaman inşa edileceği henüz belli değil.
Hindistan, 2030 yılına kadar tüm yeni otomotiv satışlarının %30'unu elektrikli araçların oluşturmasına yönelik iddialı bir hedefle 2070 yılına kadar net sıfır olmayı amaçlıyor. Ancak ülke elektrikli araç üretimi için büyük ölçüde Çin, Japonya ve Güney Kore'den batarya ithalatına bağımlı kalıyor.
Ülke, batarya malzemesi test ve üretim kapasitesini artırmaya çalışıyor. Örneğin yerel akü malzemeleri üreticisi Epsilon Advanced Materials (EAMPL), kısa bir süre önce Japon araştırma şirketi KRI Inc ile Hindistan'da 100 GWh'lik bir akü malzemeleri test tesisi kurmak üzere bir anlaşma imzaladı.
Hintli holdingin bir bölümü ve İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover'ın sahibi olan Tata Motors'un yakında Avrupa'da bir gigafactory yatırımı açıklaması bekleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı