Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, düşük kalınlıklarda kullanılan hiçbir malzemenin, ısıl iletkenliği ne olursa olsun yeterli ısıl direnci sağlayamadığı için tek başına yalıtım malzemesi olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.
İZODER'den yapılan açıklamada, piyasada yer alan her ürünün, özellikle sıvanın yalıtım malzemesi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğu kaydedildi.Sıvaların yalıtım malzemesi olmadığına yönelik bir çalışma yürüten İZODER'in söz konusu çalışmasına göre, sıvaların ısıl iletkenliklerini ölçerek elde edilen sonuçlar ile beyan değerleri karşılaştırıldı.
İZODER'in konuyla ilgili yürüttüğü çalışmada EPS, poliüretan köpüğü, taş yünü gibi ısı yalıtım malzemelerine alternatif olarak üretilen ısı yalıtımlı malzemelerin ısıl iletkenlik değerleri, mevzuatın belirlediği değerlere (0,060-0,10W/m.K) uygun bulunsa da performansta sıvaların tek başına yalıtım malzemesi olarak kullanılamayacağı tespit edildi.
Binaların yazın sıcağa, kışın soğuğa karşı duyarlı hale gelebilmesi için yalıtımın zorunlu olduğu aktarılan açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:
''Sadece sıva ile binanın yalıtımlı olduğu algısı yanlıştır. Sıvanın binalarda ki görevi sadece doğa koşullarına karşı dayanıklılığına güvenilemeyen gereç ve yapıyı korumak; su ya da rutubet geçişine engel olmak ve de düzgün yapılamamış imalat yüzeylerini düzeltmektir. Teknik onaylı ürünler dikkate alınmalı. İZODER, piyasada mevzuatlara uygun satılmayan ürünler için tüketicileri bir kez daha uyarıyor ve üretilen malzemelerin T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atanmış kuruluşlardan teknik onaylı olmasını belirtiyor. Bu yüzden yalıtımlı malzeme ürettiğini iddia eden firmaların teknik onaya sahip olup olmadığı sorgulanmalı ve teknik onay sunamayan üreticilerin yalıtımlı malzemelerine dair verdikleri beyan değerleri dikkate alınmalıdır.''
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı