Yönetmelik çerçevesinde, enerji, metal, mineral, kimya, atık yönetimi ile tekstil, otomotiv, deri, kağıt, gıda ve hayvancılık gibi sektörlerde faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin tesis, çevresel performanslarına göre F’den A’ya kadar sınıflandırılacak. Tesisler, mevcut en iyi tekniklere uyum oranlarına göre yüzde 100’den yüzde 50’ye kadar derecelendirilecek.
Uluslararası Rekabette Avantaj Sağlanacak
Sanayi tesislerinin çevresel performansları “Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi” ile ölçülecek ve belgelendirilen tesisler uluslararası pazarda daha rekabetçi bir konuma taşınacak. Yönetmelik, çevre dostu üretim süreçlerinin yaygınlaşmasını, yenilikçi ve temiz teknolojilerin kullanımını önceliklendirirken, yerli teknoloji üretimini de teşvik ederek istihdama katkı sağlamayı hedefliyor.
Yeşil Finansman İmkanları Kolaylaştırılacak
Yönetmelik kapsamında çevreci üretime geçiş yapmak isteyen tesislere finansman desteği sağlanacak. Dünya Bankası tarafından yönlendirilen Türkiye’de Sanayi Emisyonlarının Azaltımı Projesi çerçevesinde, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası aracılığıyla 416,7 milyon dolarlık finansman kaynağı sunulacak. Bakanlık, sanayicilerin yeşil finansmana erişimini kolaylaştırarak yatırımların önünü açmayı planlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı