9.685,49 TRY BIST 100 BIST 100
4,80 CNY CNY CNY
33,88 USD USD USD
37,56 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,17 TRY Faiz Faiz
71,63 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,06 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,22 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
92,59 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.825,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Nuriş Sandviç Panel Fabrikası’nın temel atma töreni gerçekleşti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) gerçekleşen Nuriş Sandviç Panel Fabrikası’nın temel atma töreni’ne katıldı.

Nuriş Sandviç Panel Fabrikası’nın temel atma töreni gerçekleşti

Prefabrik sektörüne yönelik olarak planlanan 500 milyon liralık yatırımın temel atma töreninde konuşma yapan Bakan Kacır, bu yatırımın Türkiye’ye büyük katkılar sağlayacağını ve 150 kişiye ilave istihdam imkanı sunacağını belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin üretim gücüne bir yenisini daha eklemekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kacır, küresel ekonomik, politik ve sosyal krizlerin yatırım ortamında belirsizliklere neden olduğunu, ancak Türkiye’nin bu zorlu süreçlere rağmen istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini vurgulayarak, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, tüm bakanlıklarla yakın işbirliği içinde çalışıldığını ve bu çabaların güçlü sonuçlar verdiğini ifade etti.

“Ekonomimizin dayanıklılığını artıran politikaları kararlılıkla sürdüreceğiz” 

Fatih Kacır, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,7 oranında büyüyen ekonomiye dair, "Bu oranla OECD ülkeleri arasında lider, G20 ülkeleri içinde ikinci sıraya yerleştik. İhracat tarafında da büyümeyle eş zamanlı ithalattaki gerileme, dış ticaret dengemizdeki belirgin iyileşmeyi kuvvetlendiriyor. Ekonomi programımızın öncelikli hedefleri arasında yer alan enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesinde de adım adım ilerleme kaydediyoruz. Ekonomimizin dayanıklılığını artıran politikaları kararlılıkla sürdüreceğiz.” dedi.

Hem yerli hem yabancı yatırımcıya destek sözü

Bakan Kacır, izledikleri “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu ile Türkiye Yüzyılı'nda yüksek teknolojili ve katma değerli üretim altyapımızı güçlendirerek, Türkiye’nin dünya çapında önemli teknoloji üretim merkezleri arasında yer alması için çalışmaya devam edeceklerini vurgularken, yatırımcı dostu politikalarla, sektörün ihtiyaç duyduğu yapısal reformları hızla hayata geçirerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturmaya devam edeceklerini ekledi.

Bakan Mehmet Fatih Kacır, konuşmasında Türkiye’nin katma değerli üretim kabiliyetlerini artırmak ve rekabet gücünü yükseltmek amacıyla çeşitli destek enstrümanlarını kademeli olarak devreye sokmaya devam edeceklerini belirtti. Bu kapsamda, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programı ile Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacak teknolojik ve stratejik yatırımların hayata geçirilmesi için uzun vadeli ve uygun şartlarda finansman sağladıklarını ifade etti.

Kacır, ayrıca, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye tarihinin en kapsamlı teşvik programı olan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nın detaylarını kamuoyuna duyurduğunu hatırlattı. Bu program, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı üretim ve yatırımları desteklemek için atılan önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Hem yerli hem yabancı yatırımcıların Türkiye'de yapacakları teknoloji yatırımlarına destek olacaklarını belirten Kacır, “Katma değerli üretimimizle, inovasyonla, dijitalleşmeyle teşvik ve destek programlarımızla devletler tarihi açısından kısa bir sürede, 22 yılda tesis ettiğimiz güçlü üretim altyapımız her alanda meyvelerini veriyor. Ülkemizin büyüme ve kalkınma yolculuğunda bizlere güç katıyor.” şeklinde konuştu.

Maliyet etkin, sürdürülebilir ve esnek barınma ihtiyacının karşılanmasında öncü rol üstlenen prefabrik yapı sanayinin öneminin geçen yıl yaşanan deprem felaketiyle bir kez daha anlaşıldığını belirten Kacır, sektörün destekleriyle vatandaşlara güvenilir barınma alanlarının hızlıca sunulduğunu söyledi.

“Prefabrik yapı sanayi oldukça etkili”

Kacır, geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketi sonrasında prefabrik yapı sanayinin, mağdur vatandaşlara destek olma konusunda oldukça etkili olduğunu belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

"Hedefimiz, özellikle son yıllarda ivme kazanan prefabrik yapı sektörünün küresel ölçekte söz sahibi ülkelerinden biri haline gelmektir. Yenilikçi çözümlerle dayanıklı çevreci ve maliyet etkin yapı çözümleri sunarak dünyada marka olmaktır. Bakanlık olarak bu anlayışla prefabrik yapı sektörünün de parçası olan metal yapı malzemeleri alanında 2012'den bu yana 1354 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 28 bin nitelikli istihdamın ve 57,7 milyar lira sabit yatırımın önünü açtık."

“Nuriş Prefabrik sektör için önemli”

Nuriş Prefabrik Firması hakkında, "Tesisimiz inşallah en kısa sürede faaliyete geçerek, emeğin, kalkınmanın ve üretimin bir paydaşı olacaktır. Ülkemize inanan, güvenen, milletimizin ali menfaati için taş üstüne taş koyan her teşebbüsü baş tacı etmeye devam edeceğiz. Sanayicimizi, üreticimizi tüm imkanlarımızla her daim destekleyerek onlarla omuz omuza vererek muasır medeniyetlerin de üzerinde bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. Bu önemli kazanımlar ve başarılarla birlikte başkentimizi sanayinin, üretimin, istihdamın da başkenti yapmak, sanayi bölgelerimizi genişleterek, sanayi bölgelerimize yenilerini ilave ederek büyütmek için gayretle çalışmayı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulunan Fatih Kacır, yeni yatırımın sektör için taşıdığı öneme dikkate çekti.

“Ankara kritik bir rol üstleniyor”

Bakan Mehmet Fatih Kacır, son 22 yılda yapılan yatırımlar sayesinde Ankara’nın sanayi altyapısı güçlü, fabrikaların hızla yükseldiği ve planlı organize sanayi bölgeleriyle örnek teşkil eden bir şehir haline geldiğini vurguladı. Ankara’nın üretim ve ihracatta öncü bir rol üstlendiğini belirten Kacır, başkentteki organize sanayi bölgelerinin sayısının bu dönemde 8’den 12’ye çıkarıldığını ifade etti.

Ayrıca Kacır, bu süreçte organize sanayi bölgelerinin altyapı ve üstyapı projelerine yönelik önemli finansman desteği sağlandığını da belirtti. Bu yatırımlar, Ankara’nın sanayi gücünü artırmak ve şehri daha da ileri taşımak amacıyla atılan stratejik adımlar olarak öne çıkıyor.

Başkent OSB'de ilk tesisin temellerinin 21 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldığını anımsatan Kacır, "OSB sınırları içinde yer alan teknik lise, meslek yüksek okulu, demir yolu ve kara yolu bağlantılarıyla Başkent OSB bugün Türkiye'de organize sanayi bölgelerine örnek teşkil edecek bir model olmayı başarmıştır.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) sanayinin ikiz dönüşüm yolculuğunda öncü bir rol üstlendiğini vurgularken, OSB’nin bu süreçteki kritik önemine şu sözleriyle değindi:

"Sürdürülebilir ve çevreci üretim altyapısı tesis etmek üzere son yıllarda önemli projelere imza atan OSB'imizi bizler de Yeşil OSB sertifikasıyla ödüllendirdik. 24 bin vatandaşımıza istihdam sağlayan 293 tesisle bugün Başkent OSB, katma değerli, nitelikli ve rekabetçi üretim odaklı kalkınma yolcuğumuza güç katıyor. Ulaşım, enerji, elektroteknik, yapı malzemeleri, kimya ve gıda gibi pek çok sektörün ihtiyaç duyduğu test altyapılarını bünyesinde barındıracak TSE Ankara Kalite Kampüsümüzü de tamamladığımızda inanıyorum ki Başkent OSB'nin gücüne güç katacağız. Kıymetli müteşebbislerimizle inşallah daha nice yatırımların temelini beraber atacağız."

“Üretim ve ihracatta imalat sanayinin payı oldukça fazla”

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuşmasında fabrikanın 1,5 yıl içinde tamamlanacağını belirtti ve Ankara’nın makine, savunma ve havacılık sanayisinin merkezi olarak Türkiye’ye büyük katkılar sağladığını vurguladı. 

Ayrıca Ankara’nın ticaretin kavşak noktası olarak stratejik önemine dikkat çeken Bolat, Türkiye’nin son 21 yılda ekonomik büyüklüğünü 5 kat artırarak, milli geliri 230 milyar dolardan 1 trilyon 158 milyar dolara çıkarmayı başardığını ifade etti ve "Yılda ortalama yüzde 5,4 büyüyerek dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alan ülkemiz, bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 5,7 büyüdü. Bu büyümede lokomotif görevi gören sektörlerin başında da sanayi geliyor. Gerek üretimimizde gerekse ihracatımızda imalat sanayi önemli yer tutuyor.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ihracat başarısına dikkat çekerek, son 21 yılda ihracatın 7,1 kat artarak 36 milyar dolardan 261,5 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bu büyümenin yüzde 94’ünün sanayi sektörü tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Bolat, bu yılın ilk 7 ayında mal ihracatının yüzde 3,4 oranında büyüdüğünü ve hizmet ihracatının da yüzde 10 büyüme hedefiyle 110 milyar dolara doğru ilerlediğini hatırlattı.

Bakan Bolat, Türkiye’nin katma değeri yüksek, marka ve teknoloji odaklı üretimlerini artırma hedefinde olduğunu ifade ederek, ülkenin küresel ekonomik ve siyasi zorluklara rağmen dirayetli liderlik, istikrarlı siyaset ve başarılı ekonomik dengeleme politikaları sayesinde yoluna kararlılıkla devam ettiğini belirtti.

“Yılda 5 milyon metrekare üretim gerçekleşecek”” 

Nuriş Prefabrik Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Turan, şirket olarak ön üretimli modüler sistem yaşam alanları ürettiklerini belirtti ve prefabrik yapılar, konteynerler, şantiye binaları ve fabrika yapıları gibi çeşitli yapılar inşa ettiklerini açıkladı. Turan, 6 Şubat depremlerinin ardından, hem depreme dayanıklı yapıların inşasında hem de deprem bölgesindeki acil ihtiyaçların karşılanmasında prefabrik sektörünün kritik bir rol oynadığını vurguladı.

Yeni fabrikaya ilişkin olarak ise Turan şunları söyledi:

"Burada 25 bin metrekare alan üzerinde 14 bin metrekare kapalı alanı olan 150 kişinin çalışacağı yaklaşık 20 milyon dolar gibi bir bütçe planladığımız, tamamını öz kaynaklarımızla karşılayacağımız fabrikanın temelini attık. Yıllık 5 milyon metrekare üretim kapasitesi olacak. İnşallah hem prefabrik tarafımızı çok güçlendirecek hem ihracat tarafımızı çok güçlendirecek."

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır konuşmalarının ardından, birlikte butona basarak temel atma sürecini başlattı.



Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

"2025'te tüm vergileri iptal etmeliyiz" - Tarnavsky'den BDT Bölgesi ve çelik sektörü üzerine öngörüler

16 Eylül 2024 Pazartesi

Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık Bangladeş'in hurda talebini zayıflatıyor

16 Eylül 2024 Pazartesi

Tayvanlı şirket Feng Hsin, bu haftanın fiyatlarını düşürdü

16 Eylül 2024 Pazartesi

Global Steel Summit'te Amir Keshmiri, İran'daki yatırım fırsatları hakkında konuştu

16 Eylül 2024 Pazartesi

Kanada, Güney Kore ve Türkiye'den ithal kutu profil ürünleri üzerinde AD incelemesi başlattı

16 Eylül 2024 Pazartesi
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun