Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, yaşanan olağanüstü maliyet artışının kamuya iş yapan müteahhitleri derinden etkilediğini belirtti. Kamu yatırımları için ayrılan ödenek yetersizliği, hak ediş tahsilatlarındaki gecikmeler, krediye erişimdeki kısıtlar ve kalifiye işgücü bulunmaması gibi sorunlarla mücadele eden müteahhitlik firmaları, işlerini devam ettiremeyecek noktaya geldiklerini ifade etti. Eren, fiyat farkı, tasfiye ve süre uzatımı taleplerini ilgili bakanlıklarla paylaştıklarını söyledi.
Eren ayrıca, torba kanundaki fiyat farkı düzenlemelerinin genişletilmesi çağrısında bulunarak, özellikle deprem bölgesinde devam eden işlerin kapsama alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 2023 yılı içinde yapılan imalatlara da fiyat farkı ödenmesi talebinde bulunan Eren, mevcut düzenlemenin eksik olduğunu belirtti.
Maliyet artışlarına dikkat çeken Eren, inşaat sektörünün işçilik, çimento, mazot, bitüm, inşaat demiri gibi temel girdi maliyetlerinde yüzde 335'e varan artışlar yaşadığını kaydetti. Bu durumun sektörde faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Eren, özellikle 2024 yılında müteahhitlere kamu işi verilmeyeceğini açıklayan Cumhurbaşkanlığı'nın kararının sektör için daha zorlu bir dönemi işaret ettiğini ifade etti.
Ara eleman sıkıntısı ve ücret artışlarına da değinen Eren, inşaat sektöründe demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü gibi orta kademe eleman bulma zorluğunun arttığını ve ücretlerin aylık 150 bin TL'ye kadar çıktığını belirtti. Bu konuda eğitim politikalarında değişiklik yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Raporda, Türk müteahhitlik firmalarının yurt dışında 2023 yılında 27 milyar 392 milyon ABD doları tutarında yeni iş hacmine ulaştığına dikkat çekildi. Yurt dışında en fazla projenin üstlenildiği beş ülke sırasıyla Rusya Federasyonu, Romanya, Türkmenistan, Suudi Arabistan ve Irak olarak sıralandı. Sektörün istihdamda aldığı payın yüzde 6,4 olduğu ve istihdamın 2023 yılının üçüncü çeyreğinde 2 milyon kişiye ulaştığı da raporda vurgulandı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı