Afrika Kalkınma Bankası (AFDB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Moritanya, önümüzdeki 10 yıl içinde demir cevheri üretimini yıllık 45 milyon metrik tonun üzerine çıkararak düşük karbonlu üretime geçiş yapmayı hedefliyor. Bu kapsamda, ülke altyapı ve lojistik alanlarında yatırımlar yapacak ve kaliteli demir cevheri ile pelet üretimine odaklanacak.
Moritanya, orta ve uzun vadede yeşil enerjiye dayalı yeşil çelik üretimine geçmeyi planlıyor. Bu doğrultuda, ülke yeşil hidrojen pazarında temiz bir enerji merkezi olma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Yılda 1,7 milyon metrik ton yeşil hidrojen ve 10 milyon metrik ton yeşil amonyak üretmeyi amaçlayan 40 milyar dolarlık Aman projesi, AFDB’nin finansal ve teknik desteğiyle hayata geçiriliyor.
Nour yeşil hidrojen projesi ise Moritanya'nın sürdürülebilirlik ve temiz enerji stratejilerinin bir parçası olarak büyük önem taşıyor. Bu proje, ülkenin güneş ve rüzgar enerjisi potansiyelinden faydalanarak, küresel yeşil hidrojen pazarında önde gelen projelerden biri olma potansiyeline sahip. Nour projesi, 2030 yılına kadar önemli bir uluslararası enerji üretim merkezi haline gelme yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bu gelişmelerin yanı sıra, Moritanya'nın devlet şirketi SNIM ve Lüksemburg merkezli çelik devi ArcelorMittal, sürdürülebilir çelik üretiminde lider olması beklenen yeşil çelik üretimini ortaklaşa araştırmayı planlıyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı