Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ile Hindistan arasındaki ikili ticaret hacminin 2030 yılına kadar iki katına çıkarılarak 500 milyar dolara ulaştırılmasının hedeflendiğini duyurdu. Modi, iki ülkenin karşılıklı yarar sağlayacak bir ticaret anlaşması üzerinde çalıştığını belirtti.
Modi, Hindistan ve ABD'nin yapay zeka, yarı iletken teknolojileri ve stratejik mineraller konusunda ortaklıklarını güçlendireceğini vurguladı. Ayrıca, tedarik zincirlerinin daha sağlam hale getirilmesi için iş birliğinin artırılacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump ise Hindistan'ın Amerikan mallarına uyguladığı gümrük vergilerinde indirim yaptığını açıkladı. Ticaretteki dengesizlikleri gidermek adına Hindistan ile müzakerelere başlayacaklarını belirten Trump, ABD’nin Hindistan’a uyguladığı gümrük vergilerinin karşılıklı olacak şekilde düzenleneceğini ifade etti. Trump, bu hamlenin adil bir ticaret sistemi oluşturma yolunda önemli bir adım olduğunu söyledi.
Trump ayrıca, Hindistan’ın ABD’den daha fazla petrol ve doğal gaz satın almasının ticaret açığını kapatmada etkili olacağını dile getirdi. ABD'nin Hindistan’a yönelik askeri satışlarını artıracağını açıklayan Trump, uzun vadede Hindistan’a F-35 savaş uçaklarının tedarik edilmesinin planlandığını belirtti.
Uzay İş Birliği Güçleniyor
Modi ve Trump, 2025 yılını ABD-Hindistan sivil uzay iş birliği açısından öncü bir yıl olarak gördüklerini ifade etti. NASA ve ISRO'nun AXIOM aracılığıyla bir Hintli astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) göndermesi planlanırken, ortak radar projesi NISAR misyonunun da erkene çekildiği duyuruldu. Bu proje, Dünya yüzeyindeki değişimleri sistematik olarak haritalayacak.
Uzay araştırmalarındaki ortaklık kapsamında uzun süreli insanlı uzay uçuşları, uzay güvenliği ve gezegen koruma gibi konular üzerine uzmanlık paylaşımı ve profesyonel değişim programları planlanıyor. İki ülke, bağlantı teknolojileri, gelişmiş uzay uçuş sistemleri, uydu ve fırlatma sistemleri, uzay turizmi ve uzayda üretim gibi alanlarda iş birliğini genişletmeyi amaçlıyor.
Açıklamada, ABD Ulusal Bilim Vakfı ile çeşitli Hint bilim kuruluşlarının, yarı iletkenler, makine öğrenimi, yeni nesil telekomünikasyon, akıllı ulaşım sistemleri ve biyoüretim gibi alanlarda ortak araştırmalara devam edeceği vurgulandı. Bu kapsamda, iki ülke teknoloji ve bilimsel yeniliklerde birlikte hareket ederek geleceğe yönelik güçlü bir iş birliği oluşturmayı hedefliyor.
Comments
No comment yet.