9,484.26 TRY BIST 100 BIST 100
40.95 EUR EUR EUR
37.93 USD USD USD
5.23 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.20 TRY Interest Interest
69.56 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.51 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
102.77 USD Iron Ore Iron Ore
356.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,797.04 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Merkez Bankaları ve Piyasalara Etkileri

Piyasalar Merkez Bankaları’na ilişkin dedikodularla çalkalanıyor. Kritik 4. çeyreğin içine girdiğimiz bugünlerde spekülasyonların ana kaynağını para politikaları ve büyüme görünümleri oluşturuyor...

Merkez Bankaları ve Piyasalara Etkileri

KapitalFX Forex'in bülteninde Merkez Bankaları ve piyasaların nasıl şekilleneceği yönünde açıklamalar bulunuyor. 
Bülten şu şekilde:

"Piyasalar Merkez Bankaları’na ilişkin dedikodularla çalkalanıyor. Kritik 4. çeyreğin içine girdiğimiz bugünlerde  spekülasyonların ana kaynağını para politikaları ve büyüme görünümleri oluşturuyor. Dün konuşan Fed üyelerinin faiz artırım çağrıları tartışmalara yeni bir boyut getirdi. USD’nin küresel çapra değer kazanmasından neredeyse bütün enstrümanlar etkilendi. Özellikle Richmond Fed Başkanı Lacker’ın oldukça şahin tonda bir konuşma yapmasıyla beraber ABD seansı da açıldıktan sonra ciddi fiyat kırılımları yaşadık.

Aslında bu faiz artırım çağrıları yeni değil. Fed normalde “non-event” konumunda olan, yani herhangi bir beklentinin oluşturulmadığı Kasım toplantısını oyuna sokma çabasında.
Fed vadeli fonları bir hafta önce Kasım’da faiz artırımı olasılığını %15 olarak görüyordu. Bu ihtiml %21’e çıkmış durumda. Bizce Kasım’da faiz artmayacak. Kasım ve Aralık toplantıları öncesinde ise faiz artacak fiyatlaması olacak. Sonrası; bir Wall Street sözünde dendiği gibi; “Dedikoduları al, gerçekleri sat!”

Yılsonuna kadar açıklanacak 3 tarım dışı istihdam verisi (ilki bu Cuma geliyor), ABD Başkanlık seçimleri ve öncesinde Ekim ayında gerçekleşecek iki münazara gibi önemli dönemeçler olacak. Piyasalar kritik bir 3 ayın içinde. Fiyat dalgalanmalarının bant aralığı genişleyecek.

Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) gelen bazı dedikodular da Avrupa tarafını karıştırıyor. ECB’den birkaç yetkilinin sızdırdığı bilgiye göre, Banka parasal genişlemeyi sonlandırmadan önce muhtemelen tahvil alımlarını kademeli olarak azaltacak (Fed’den hatırladığımız “tapering” olayı). Bu kesintiler de aylık 10 milyar EUR’luk dilimler halinde olacak. Mevcut program normalde Mart 2017’de bitiyor ve piyasa oyuncularının genel konsensüsü bu sürenin uzayabileceği yönünde. Politika yapıcılar da zaten bu ihtimali gözardı etmemişler. Ancak önemli bir nüans değişikliği bu. AMB e-posta ile yaptığı açıklamada Mario Draghi’nin son basın toplantısında ve Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı son konuşmada da söylendiği gibi, bu konuların konuşulmadığı belirtildi.

Resmi ağızdan karşı salvo geldiği için henüz itibar etmemek lazım. Ancak bir ihtimal, 4 Ekim belki Avrupa’nın 22 Mayıs’ı (Ben Bernanke’nin ilk tapering sinyali) olacak.

Bize gelecek olursak;

OVP’de özellikle bu yıl için olan ekonomik tahminlerin önemli ölçüde revizyona uğrayacağına dair bizim de beklentilerimiz mevcuttu. Zaten daha öncesinde ekonomi yönetimi ve hükümet tarafından yapılan açıklamalarda da büyüme hedeflerinin aşağı çekileceğine dair bir izlenim edinmiştik. Yeni OVP’de büyüme tahminleri kayda değer şekilde aşağı çekildi. 2016 yılı için büyüme tahmini %4,’ten %3,2’ye revize edilirken, 2017 büyüme tahmini %4,4, takip eden dönemler için de %5 olarak açıklandı.

TL’deki durumu ise şöyle özetlemek lazım;

Not indirimleri sonrası fon çıkışları beklentileri, OHAL’in ne zaman biteceğinin belli olmaması, TCMB’nin faiz indirimleri, Fed’in faiz artırmak için Kasım ayını da değerlendirmeye alması, USD’nin yükseleceğine dair öngörülerle yapılan yüklü alımlar...

Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli oluyor genelde..."

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Canadian Prime Minister Carney: “Our old relationship with the US is over”

Friday, March 28, 2025

Turkish and Italian business world to meet in Rome

Thursday, March 27, 2025

Nihat Uyar, the doyen of the iron and steel industry, passed away

Wednesday, March 26, 2025

Mucteba Bekcan, one of the leading names of the steel industry, passed away

Tuesday, March 25, 2025

Airstrikes in Yemen burden the iron and steel market

Tuesday, March 18, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now