Avukat Eda Ezgi Adaş, kişisel verilerin korunması kanunu ve pandemi üzerine İnşaat Noktası takipçileri için yazı dizisi hazırladı…
Pandemik bir hastalık olan Covid 19 virüsü ile mücadele ettiğimiz bu günler, hepimizi interaktif uygulama ve etkinliklere yönlendirdi. Özellikle Batı toplumlarının, bir süredir bünyesine adapte etmeye önem verdiği teknoloji ve sanal ortamda iş yürütme fikri çok hızlı bir şekilde dünyadaki diğer toplumlarda da önem kazanmaya başladı.
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) yaşanan durumu ‘Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu’ ilan etti. Bir çok önde gelen sağlık kurumu ile birlikte Harvard Üniversitesi epidemiyoloji bölümü profesörü Marc Lipsitch, önümüzdeki 1 yıl içinde dünya üzerinde yaşayan yetişkinlerin %40 ila %70’inin enfekte olacağı tahminini yürüttü.
Vaka ve vefat sayıları umut verici şekilde azalmakta birlikte salgına dair bu sürecin hayatımızdan tamamen çıkmayacağı ve yaşayışımıza yeni bir sistem getireceği konusu aşikar. Kişiler arasındaki fiziksel teması minimuma indirerek iş ve yaşam potansiyelimizi ayakta tutma zorunluluğu ortaya çıktığı konusu da su götürmez bir gerçek.
İş hayatı, iş hukuku ve veri koruma kanunu açısından konuyu değerlendirdiğimizde, yeni düzene uyum ve mevcut mevzuatın bu konuda belirlemelerini yeniden gözden geçirmek gerekiyor.
İster işveren ister işçi olun, yeni gerçeklik karşısında aşağıda maddeler halinde belirlenen hususlar hepimizin geleceği açısından zorunluluk haline gelmiştir.
İşyerinde hijyen kurallarının uygulanması;
*Uyarıcı hijyen posterleri, işyeri hekimi tarafından verilecek detaylı hijyen eğitimi, öksürme, aksırma ve hijyen adabına ilişkin farkındalık yaratma sistemi,
* İşyerinde temas edilecek her alana profesyonelce yapılacak dezenfekte çalışmaları ve her ortamda bulundurulacak antiseptik materyaller,
* İş görüşmelerinin mümkün olduğunca izole şekilde ve telekonferans suretiyle yapılmasının teşviki,
*Pandemi etkisini yoğunlukla sürdürmekteyken çalışan ve ziyaretçilere maske takma zorunluluğu getirilmesi,
*İşyeri dışı görüşmeleri ve konferansların, etkinliklerin elektronik ortamda gerçekleşmesinin sağlanması,
* Özellikle solunum yolu hastalıklarına yakalanan çalışanların evden çalışmaya teşvik edilmesi ya da izin verilmesi,
*Sonuç olarak özellikle zorunlu olarak fiziksel temas gerektirmeyen bölümlerinin evden çalışmaya uygun şekilde geliştirilmesi gereklidir.
- Devamı yarın -
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı