KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesiyle mobilya sektöründeki satış oranları yüzde 30’un üzerine çıkarken, mobilyacılar KDV indiriminin yasalaşmasını talep ediyor.
Mobilya Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, KDV indirimi ile satışların yüzde 30 ila 40 oranında arttığını, uygulamanın daimi şekilde sürdürülmesini istedi.
3 Şubat’tan bu yana KDV indirimi yaşayan mobilya sektörü, iç pazarda çok ciddi anlamda hem istihdamda hem de iş anlamında olumlu aşama kaydettiğini belirten MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “Bu süre zarfında 15-20 bin civarında ek istihdam sağlandı. Zaten dolaylı olarak 500 bin kişi istihdam eden bir sektörüz. Cumhurbaşkanımız 2008-2009 yılında ekonomik krizin teğet geçeceğini söylemişti. Orada belli sektörlere değinmişti. Onlardan bir tanesi de mobilyaydı. Mobilya sektörü gerçekten o dönemde dünya pazarında yükselerek çıktı. Son 15 yılda mobilya sektörü hem katma değerini yükseltti hem de dünya pazarından pay aldı. Hem nicelikten hem de nitelikten çıkış sağladı. 2016 yılında hain FETÖ darbe girişiminden sonra mobilya iç pazarında bir durgunluk yaşadı. Mobilya sektörü ihracata yönelik büyümesini sürdürüyorsa da, bir katma değer düşüklüğü yaşadı. Ama Başbakanımız ve hükümetimizden bir talebimiz olmuştu, bunun KDV ile düzeltilebileceğini belirttik. 2010 yılında bunun faydasını gördük. 2010 yılında hem ticaret arttı, katma değer yükseldi hem de sektörün kayıt içine girmesi sağlandı” diye konuştu.
KDV indirimi sabit kalmalı
KDV indirimi sayesinde haksız rekabetin önüne geçildiğinin altını çizen Güleç, “Baktığımızda, 2003 yılı Şubat ayından beri yaptığımız uygulamada gördük ki Bankacılık Üst Kurulu’nun verdiği rapora göre mobilya sektörünün banka kartıyla satışının oranı 6,5 arttı. 6,5 artması demek mobilya sektörünün daha fazla kayıt altına geldiğini gösterir. Bazı girdilerimiz 8’le devam ediyor, 18 ile çıkıyor. Bunun haklı bir talep olduğunu görüyoruz. Maliye Bakanımıza da illettik. KDV indiriminin olduğu zaman gördük ki mobilya sektörü satışlarını yüzde 30 arttırdı, istihdama katkı sağladı, ihracatın önü açıldı. Tekstil sektörü gibi kalıcı olmasını talep ediyoruz. KDV’nin Türkiye’deki imalat sektörü için maliyet unsuru haline geldiğini ve uluslararası rekabeti zorladığını görüyoruz. Bu KDV uygulamasının üreticiyi zor durumda bırakıyor. Maliye Bakanlığımız yeni bir düzenleme yapıyor.
Bakanlığımız çok geniş bir perspektifte bakıyor ve bu kademenin gerçekten üretici ve tüccarlar için nasıl bir yük haline geldiğinin de farkın da. Bunun kalıcı olarak 8’de devam etmesini talep ettik. 8’le devam etmesi ne demektir? Mobilya ihracat hedefimizi yakalamamıza sebep olacaktır. 2023 yılındaki 10 milyar dolar hedefimizi yakalamamız için altyapı oluşturacak, firmalarımız daha fazla kayıt altına girecek. Firmalarımız, maliyet haline gelen KDV’yi biraz daha omuzlarından atarak teknolojiye ve tasarıma daha fazla yönelecek. Finansa yönelecekler. Finans çok daha pahalı bir sektör. KDV yük olunca finansı da etkiliyor. Sayın Bakanlığımızdan talebimiz KDV’nin yüzde 8 olarak kalıcı olmasıdır. Kayıt dışılar azalıyor. Bu banka kartı kullanımlarına da yansıyor. Yüzde 30 gibi bir satış artışı yaşadık. Referandum ve ramazan vardı ve buna rağmen yaşanan yüzde 30’luk artış kayıt dışının azaldığının da göstergesidir” ifadelerini kullandı.
İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdağ ise, “Mobilya sektöründe KDV oranlarının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi uygulaması mobilya sektörüne olumlu katkı sağladı. KDV indiriminin sektöre bir canlılık kazandırdığı rakamlardan da ortadadır. KDV indiriminin net bir şekilde karar verilip devam etmesinden yanayız. Piyasada oldukça iyi bir canlılık oldu. 30 Eylül’den itibaren yüzde 8 KDV oranının kanunlaşması gerekiyor. Devlet büyüklerimiz bu konuda gereğini yapacaktır. Mobilyacılarımızın taleplerini alıyorlar. KDV indirimi uygulamasıyla satışlarını artıran mobilyacılarımız ülkemizin büyümesine destek verecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı