Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 yılı Ocak-Mart dönemi verilerine göre; Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 artışla 5,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 41,6 artışla 3 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının ilk çeyreğindeki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 5,4 milyon ton, değer bazında ise 3,5 milyar dolar oldu.
2017 yılının Ocak-Mart dönemi rakamlarına göre; Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 101 artış ile 1,5 milyon tona ulaştı ve bölgeler arasındaki liderliğini sürdürdü. Avrupa Birliği’ni 1,2 milyon tonla Ortadoğu, 664 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 471 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Çelik sektörünün yılın ilk çeyreğinde miktar bazında ihracatta en fazla artış yakaladığı ülkeler; Singapur, İspanya, İtalya, Hong Kong ve Yemen olarak sıralandı.
İlk çeyrekte en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralaması; 1,9 milyon ton ile inşaat çeliği, 703 bin tonla yassı sıcak, 474 bin tonla dikişli boru, 451 bin ton ile filmaşin ve 397 bin tonla profil şeklinde oldu.
Mart ayında çelik ihracatı değerde yüzde 61 artış yakaladı…
Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre; 2017 yılı Mart ayı ihracatı, 2016 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında miktarda yüzde 39,3 artış ile 2 milyon ton, değerde yüzde 60,9 artış ile 1,2 milyar dolara yükseldi.
Türk çelik ihracatçıları Uzak Doğu’dan pazar payı almaya başladı…
2017 yılı ilk çeyrek ihracat verilerini değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Çelik ihracatımız miktar ve değer bazındaki yükselişini yılın ilk çeyreğinde de sürdürdü. Söz konusu dönemde ihracatımız miktarda 5,2 milyon ton, değerde 3 milyar dolara yükseldi. 2017 yılı Mart ayı ihracatımız ise geçen yılın aynı ayına kıyasla miktarda yüzde 39,3 artışla 2 milyon ton, değerde yüzde 60,9 artış ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay özellikle değer bazında yaşanan önemli orandaki yükseliş temel olarak ihraç fiyatlarımızdaki artıştan kaynaklandı. Mart ayında çelik ihraç fiyatımız 78 dolar arttı. Bu artışın ana sebeplerine baktığımızda ilk sırada Çinli çelik üreticilerinin emtia fiyatlarına bağlı olarak artan maliyetlerinin global çelik ihraç fiyatlarını arttırmasını görüyoruz. Ayrıca Türk çelik sektöründe girdi mahiyetinde kullanılan emtia fiyatlarında yaşanan artış da çelik ihraç fiyatlarımızın yükselmesini sağladı” dedi.
Singapur ihracatında dikkat çekici bir artış yaşandığına da değinen Namık Ekinci, “Mart ayında Singapur’a olan ihracatımız geçen yıl 981 ton iken, 133 bin ton artış gösterdi. Aynı şekilde Endonezya’ya ihracatımız da 2016 yılı Mart ayında 1 ton iken, 2017 yılı Mart ayında 68 bin tona ulaştı. Bu durum Türk çelik ihracatçılarının Uzak Doğu çelik piyasasında pazar payı almaya başladıklarının göstergesidir. Uzakdoğu pazarlarının yanı sıra İtalya, İspanya, Birleşik Krallık, Belçika ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerinde yaşadığımız artışlar da ihracatımıza ivme kazandırmaya devam ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı