Institute of Minerals and Materials Technology (IMMT) liderliğindeki bir konsorsiyum, %100 hidrojen bazlı doğrudan indirgenmiş demir (DRI) kullanarak Hindistan'ın ilk yeşil çelik üretim girişiminin pilot uygulamasını yapmaya hazırlanıyor.
Kısmen Hindistan Çelik Bakanlığı tarafından desteklenen bu proje, koklaşabilir kömürü hidrojenle değiştirerek karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.
Çelik Bakanlığı kısa bir süre önce ulusal yeşil hidrojen misyonu kapsamında ihaleler açtı ve bu girişime sektörün katılımını sağlamak için ₹455 crore (yaklaşık 55,5 milyon USD) tahsis etti. Buna ek olarak; IIT-Roorkee, yüksek fırınların alternatif olarak gaz veya biyo-kok kullanacak şekilde güçlendirilmesini önerdi.
Hindistan'da geleneksel çelik üretimi büyük ölçüde koklaşabilir kömüre dayanıyor ve bu da önemli miktarda CO₂ emisyonuna yol açıyor. Elektrik ark ocakları daha az karbon yoğun olmasına rağmen, yine de kirliliğe katkıda bulunuyor. Küresel olarak, çelik üretimi yıllık CO₂ emisyonlarının %7-9'undan sorumlu halde. Çelik endüstrisinin ortalama CO₂ emisyon yoğunluğu 2005 yılında 3,1 T/tcs (1 ton ham çelik başına düşen CO₂ oranı) iken 2020 yılında 2,64 T/tcs'ye düştü ve 2030 yılına kadar 2,4 T/tcs'ye düşürülmesi hedefleniyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı