Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri, Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) devam eden altı anlaşmazlığı karşılıklı mutabık kalınan çözümler yoluyla çözmek üzere anlaşmaya vardı. Anlaşmazlıklardan üçü Hindistan tarafından ABD'ye karşı başlatılmış olup, karbon çeliği yassı ürünleri, yenilenebilir enerji sektörüne ilişkin tedbirler ile çelik ve alüminyum ürünlerine ilişkin telafi edici tedbirleri içeriyor.
ABD ise güneş pilleri ve modüllerine ilişkin tedbirler, ihracatla ilgili tedbirler ve bazı ürünlere uygulanan ek vergilerle ilgili ihtilaflar açtı. Anlaşmanın bir parçası olarak ABD, Bölüm 232'nin hariç tutma süreci kapsamında çelik ve alüminyum ürünlerine pazar erişimi sağlayacak, Hindistan ise temel ithalat vergilerini korurken belirli ürünlerdeki misilleme tarifelerini kaldıracak.
ABD Ticaret Bakanlığı, Hindistan menşeli çelik ve alüminyum başvurularının önemli bir kısmını inceleyip onaylayacak ve bunun Hindistan'ın bu sektörlerdeki ihracatını yaklaşık %35 oranında arttırması bekleniyor. On yılı aşkın bir süredir devam eden bu anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması, benzeri görülmemiş bir başarı olarak görülüyor ve Hintli çelik ve alüminyum ihracatçıları için Haziran 2018'den bu yana sınırlı olan fırsatları yeniden yaratacak.
Yorumlar
1 yorum yapıldıhindistanın abd ye çelik ürünleri özellikle de saç ürünleri ihracatını kolaylaştırıp arttıracak.
bu da saç fiyatlarını biraz rahatlatır. önemli bir anlaşma.