Dünya Çelik Birliği tarafından yayınlanan en son veriler, Basra Körfezi İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerde 2018 ile 2022 yılları arasında çelik üretiminde önemli bir dönüm noktasını ortaya çıkardı. Bu dönem, altı Körfez İşbirliği Konseyi'nden üçü için çelik endüstrisinde çok önemli bir dönüşüme işaret ediyordu.
İstatistiklere göre Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de aralarında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, bu dört yıllık dönemde çelik üretim ortamlarında kayda değer bir değişime tanık oldu.
Suudi Arabistan'ın yarı mamul çelik üretimi 2020'den 2022'ye kadar istikrarlı bir büyüme göstererek 7,775 milyon tondan 9,86 milyon tona yükseldi. BAE'de çelik üretimi de aynı dönemde istikrarlı bir şekilde artarak 2,5 milyon tondan 3,211 milyon tona yükseldi. Umman'ın üretimi de aynı şekilde devam ederek 2020'de 2,5 milyon tondan 2022'de 3 milyon tona yükseldi. Bu arada Kuveyt, her üç yılda bir 1,3 milyon tonluk istikrarlı üretimini sürdürdü. Bahreyn'in üretimi 2020'de Kuveyt'inkine benzer şekilde 0,9 milyon ton olarak gerçekleşti, 2021 ve 2022'de aynı kaldı. Katar, diğer Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinden farklı bir prosedür uyguladı ve 2020'de çelik üretiminin ardından düşüşe geçti.
Dönüm noktası, bu ülkelerden üçünün çelik üretiminde dikkate değer bir değişiklik yaşadığı 2020 yılında başladı. Sektör uzmanları, küresel ekonomik koşullar, yurt içi talep ve altyapı gelişimi gibi faktörlerin bir kombinasyonunun, bölgenin çelik üretimindeki bu önemli ana katkıda bulunabileceğini öne sürüyor. Çelik üretimi inşaat, imalat ve altyapı geliştirme de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde önemli bir rol oynadığından, 2020'de gözlemlenen değişimin geniş kapsamlı sonuçları olabilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı