Son G7 zirvesinde, ilgili hükümetler, Çin'in Belt and Road Initiative'ne (BRI) bir alternatif olarak konumlanmış görünen altyapı yatırımı için bir "Build Back Better" (B3W) planını açıkladılar.
G7, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve ABD'den oluşan zengin ve sanayileşmiş ülkelerden oluşan bir gruptur.
Zirveden yapılan açıklamada, B3W'nin G7 ülkelerinin altyapı harcamalarına yaklaşımında bir 'adım değişikliği' olacağı belirtildi.
Açıklamada, "Temiz ve yeşil çevre için bir girişim de dahil olmak üzere altyapı yatırımına yaklaşımımızda bir adım değişikliği yoluyla, dünya için daha iyi bir yapı oluşturmak için yeni bir ortaklık geliştireceğiz." dedi.
Plan, 2035 yılına kadar ihtiyaç duyulan ülkelerdeki 40 trilyon ABD doları tutarındaki altyapı açığının kapatılmasına yardımcı olmak için kamu ve özel sektör fonlarından yüz milyarlarca dolar toplamayı içeriyordu. Ancak G7, zaman çizelgeleri veya toplam yatırım tutarı hakkında ayrıntı vermedi, ancak bunun olacağını belirtti. Gelişmekte olan ülkelerde bu tür altyapılar için ödenmesi gereken 40 trilyon ABD dolarına katkıda bulunmak ve grubun farklı üyelerinin dünyanın farklı bölgelerinden sorumlu olması gerektiği belirtildi.
B3W'nin temel direklerinden biri, Paris İklim Anlaşması'nın hedeflerine ulaşılmasıyla tutarlı bir şekilde yapılacak yatırımlarla sürdürülebilirliktir.
Çin'in Belt and Road Initiative Programı: BRI, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerindeki ülkelerin ekonomik entegrasyonunu hızlandırmayı ve altyapı geliştirmeyi amaçlayan kıtalar arası uzun vadeli bir politika ve yatırım programıdır. Girişim, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından başlatıldı ve 2016 yılına kadar OBOR – One Belt One Road olarak biliniyordu. 28 Mart 2015 tarihinde, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), Dışişleri Bakanlığı (MOFA) ve Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı (MOFCOM) tarafından Belt and Road Initiative resmi taslağı yayınlandı.
Kaynak: International Construction
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı