Geri dönüşüm sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alan Mat Metal’in iştiraki Amsterdam Scrap Terminal BV ( AST ), özellikle Türkiye’ye ihracat konusunda sektörde yakından tanınıyor. SteelRadar ekibini ağırladığı söyleşide tesis içerisindeki devasa demir hurdaları sektör paydaşlarını etkileyecek ölçüye sahip.
Faaliyet matematikleri ise şöyle;
Hurda metal; kamyonlar ve barge ile BeNeLux ülkelerinden (Belçika, Hollanda ve Lüksemburg) ve Almanya’dan merkeze ihraç ediliyor. Terminalde stoklanan hurdalar daha sonra gemilere yüklenerek nakliyesi yapılıyor.
AST’nin 27000 m2 ‘lik stok alanı ve avantajlı konumu ile 50,000 mt ‘a kadar gemilere yükleme yapıyor.
Aynı zamanda mamülde de faaliyet gösteren şirket hurdada gösterdiği başarısının üzerine ekleyerek birçok ülkeye hizmet veriyor. Türkiye’nin son zamanlarda hurda alımlarında yavaşladığını da vurgulayan Volkan Başol, yakın zamanda Türkiye pazarının yeniden güç kazanmasını beklediklerini dile getirdi.
Başol, kütük ile ilgili de Türkiye’ye zaman zaman ihracat gerçekleştirmiş olsalar da grup sirketleri uzerinden mamüllerinin ağırlıklı Amerika Hong Kong ve Senegal basta olmak uzere dunya capinda ihraç edildiğini ekledi. Sözlerine ‘Kuzey Amerika ve Kuzey Afrikada mamul konusunda yerel isbirliklerimiz mevcut. Mamul pazarindaki konumumuz bize buyuk guc veriyor. Hurda konusunda da bu sekilde yayilmak istiyoruz’ şeklinde devam etti.
Piyasalar ile ilgili değerlendirmelerine devam eden Ferhat Hacı ve Volkan Başol, şu anda en büyük problemin Çin’in büyümesinin yavaş seyretmesi ve hala ürettikleri malı ihraç etmeleri olarak yorumladı. Piyasayı çok rahat bir şekilde domine eden Çin’in hurda üstündeki baskısının ne kadar etkili olduğunu da ekleyen şirket yetkilileri, hurda fiyatları ile ilgili, ‘İyimser bir şekilde konuşabilmemiz için öncelikle Çin’den büyüme rakamlarının gelmesi lazım. Çin’in malını kendi iç piyasasında eritebilmesi lazım. Ondan sonra hurda üstünde biraz daha pozitif şekilde konuşabiliriz’ ifadelerini kullandı.
Hollanda’nın sektördeki reel payını sorduğumuzda Başol, ‘Hollanda’nın ihracat kapasitesi yaklaşık 4 milyon civarı. Bunun büyük bir çoğunluğu yani 3.3-3.4 milyonu Türkiye’ye ihraç ediliyor. Bölge lojistik anlamda çok avantajlı bir konumda yer alıyor.’ ifadelerini kullandı.
Tüm bunların yanı sıra ortamdaki havayı ve rekabet koşullarını sorduğumuzda bölgede yoğun bir rekabet olduğunu özellikle fiyatların düşmesiyle hurdacıların da geri çekildiği bilgisi alındı.
Türklerin bölgede aktif olduğunu dile getirdiğimizde Ferhat Hacı ‘Dünyadaki tek Türk deepsea hurda terminali burası. Bir çoğunda da Türkler çalışıyor. Ama tüm sermayenin Türk’e ait olduğu deep sea olan AST BV de calismak gurur verici. Bunun dışında daha ufak çaplı firmalar yer alıyor’ dedi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı