9,523.31 TRY BIST 100 BIST 100
40.95 EUR EUR EUR
37.93 USD USD USD
5.23 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.36 TRY Interest Interest
73.01 USD Fossil Oil Fossil Oil
33.28 USD Silver Silver
4.89 USD Copper Copper
102.77 USD Iron Ore Iron Ore
356.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,819.33 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Dr.Keyvan Jaferi Tehrani İran'ın maden ihracatının zorluklarını ve geleceğini tartışıyor

Jahan-e-Sanat geçtiğimiz günlerde küresel çelik ve hammadde piyasasında kıdemli bir analist olan Dr. Keyvan Jafari Tehrani ile İran'ın maden ihracatının mevcut durumunu ve son jeopolitik ve ekonomik gelişmeler ışığında sektörün karşılaştığı zorlukları tartışmak üzere bir araya geldi.

Dr.Keyvan Jaferi Tehrani İran'ın maden ihracatının zorluklarını ve geleceğini tartışıyor

İhracatçılar İçin Destek Çağrısı

İhracatçıların mevcut ekonomik koşullarda ciddi desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Dr.Keyvan Jafari Tehrani, en azından hükümetin iç piyasaya yönelik kısıtlamaları kaldırması gerektiğini vurguladı. "On Üçüncü Hükümet döneminde ihracat vergileri eklendi ve bu durum, sektöre önemli bir darbe vurdu. Daha sonra bu sorunlar kısmen giderilse de, On Dördüncü Hükümet döneminde de benzer sıkıntılar devam etti. NIMA dövizine getirilen kısıtlamalar ve ihracat gelirlerinin %100'ünün iade edilmesi zorunluluğu, çelik sektöründeki ihracatın önünde engeller oluşturdu. Tüm bu iç düzenlemeler, ihracatın azalmasına yol açtı" dedi.

Deniz Taşımacılığı Maliyetlerindeki Artış

Deniz taşımacılığı maliyetlerindeki son artışla ilgili görüşlerini paylaşan uzman, "Henüz Trump yönetimi tam olarak şekillenmeden, deniz taşımacılığında ton başına maliyet 3 dolar arttı ve piyasalarda büyük bir belirsizlik hakim. Örneğin, iki hafta önce Çin'e yapılan sevkiyatlarda 50.000 tonluk bir Supramax gemisinin taşıma maliyeti 23,5 dolarken, bugün bu rakam 26,5 dolara çıktı ve hatta 30 dolara ulaşabileceği söyleniyor. Bu tür maliyet artışları FOB fiyatlarını doğrudan etkiliyor" dedi.

Jeopolitik Gelişmeler ve İran'ın Maden İhracatı

Jeopolitik gelişmelerin İran'ın madencilik sektörüne etkisi üzerine konuşan uzman, "Büyük bir endişe de Trump’ın Çin ile yürüttüğü müzakerelerde İran’ı bir pazarlık unsuru olarak kullanma ihtimali. Çin’den, İran’dan yaptığı alımları sınırlandırmasını talep edebilir ve hatta İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatları'na ait gemileri yalnızca belirli Çin limanlarına kabul etme kararı alabilir. Eğer bu gerçekleşirse, Çin’e yapılan madencilik ve mineral ihracatımız, özellikle konsantre, pelet ve diğer mineral malzemelerde ciddi bir azalma gösterebilir" şeklinde konuştu.

Para Birimi ve Ekonomik Sorunlar

Ülkenin para biriminin giderek değer kaybettiğini ve bunun halk üzerinde ekonomik baskıyı artırdığını belirten uzman, bazı büyük ihracatçı ülkelerin de benzer stratejilerle avantaj sağladığını ifade etti: "Japonya, 2000’li yıllarda ulusal parasını devalüe ederek Almanya'yı geçmeyi başardı ve dünyanın üçüncü büyük ekonomisi haline geldi. Benzer şekilde, Çin de Japonya’yı geride bırakarak dünya ekonomisinde ikinci sıraya yükseldi. Hatta Amerika Birleşik Devletleri bile ihracatını artırmak için para birimini zaman zaman bilinçli olarak zayıflatma politikasını kullandı. Peki, biz de riyalin değer kaybını avantaja çevirebilir miyiz?" dedi.

Yabancı Yatırımlar ve Belirsizlik

Yabancı yatırım çekme konusundaki belirsizliklere de değinen uzman, "Trump yönetiminin İran’a uyguladığı yaptırımların gevşetilmesi gündemde olsa da, bunun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği konusunda net bir bilgi yok. Hızlı bir iyileşme beklemek gerçekçi olmayabilir ve süreç zaman alabilir. Trump’ın yalnızca dört yıllık bir süresi var ve bu zaman diliminde somut adımlar atması gerekiyor. Son açıklamalarında, ABD’nin İran’daki büyükelçiliğini açma niyetinde olduğunu belirtti, ancak bunun ne kadar hızlı hayata geçirileceği konusunda belirsizlik sürüyor" dedi.

Son Söz: Yatırım ve Gerçekçi Politikalar Şart

Röportajın sonunda ise şu değerlendirmeyi yaptı: "İnsanlar artık kamu ve özel sektörün verdiği sözlerden ve umutlardan bıktı. Günümüzde birçok özel sektör şirketi ve kuruluş, adeta hükümet rolü üstleniyor, ancak insanlara gerçekleri anlatmak yerine sadece ‘yapabiliriz’ sloganları atıyorlar. Oysa yetkinlik ve kabiliyet için gerçekçi yatırımlara ihtiyaç var."

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

CSPA calls on the Canadian government

Friday, April 4, 2025

Tax on scrap exports from Ukraine to Türkiye to remain in place

Thursday, April 3, 2025

OQGN partners with Hidrom to develop Oman's green hydrogen economy

Thursday, April 3, 2025

Steel billionaire Lakshmi Mittal announces relocation to the United Arab Emirates

Thursday, April 3, 2025

MKE to invest TRY 2 billion in defense industry

Thursday, April 3, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now