8.898,23 TRY BIST 100 BIST 100
4,90 CNY CNY CNY
34,20 USD USD USD
37,72 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,10 TRY Faiz Faiz
77,51 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
32,24 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,55 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
108,54 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
367,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.935,56 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Devlete 1 Milyar Doların Üzerinde Kaynak Aktarıldı

21 Temmuz'da 3 ay süreliğine ilan edilen olağanüstü hal kapsamında bazı kurum ve kuruluşlar hakkında kapatma kararı alınıyor. Peki, OHAL kapsamında kapatılan kurumların gayrimenkulleri ne olacak?

Devlete 1 Milyar Doların Üzerinde Kaynak Aktarıldı

21 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile 3 ay süreliğine OHAL ilan edildi. Kararname’de 35 sağlık kuruluşu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı.

Kapatılan dernek, sendika, sağlık kuruluşu ve okul binalarına mühür vurulmaya başlandı. Peki, OHAL kapsamında kapatılan kurumların gayrimenkulleri ne olacak?

Olağanüstü hal kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşların taşınmaz malları Hazineye intikal etmiş sayılıyor. Hazineye intikal etmiş sayılan her türlü taşınırlar ile mal varlığı, alacak ve hakları, belge ve evrakı ile tapuda resen Hazine adına tescil edilecek taşınmazlar ile ilgili alınacak tedbirler ile bunlar hakkında yapılacak iş ve işlemler Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile açıklanıyor.

TESPİT İŞLEMLERİ

İdarece; 667 sayılı KHK gereğince yapılması gereken tespit işlemlerine derhal başlanılır ve mümkün olan en kısa süre içerisinde sonuçlandırılacak.

Tespit işlemleri, gerektiğinde Bakanlık ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personelinin katılımı ile de yapılabilir. Tespit çalışmaları sonucunda, kapatılan kurum ve kuruluşların malvarlığı ile her türlü defter ve belgelerine ilişkin bilgiler, düzenlenecek bir tutanakta gösterilerek kayıtlara alınacak.

Ayrıca, mümkün ise bu tutanakta; kapatılan kurum ve kuruluşlara ait olan menkul kıymet ve varlıkların cins, miktar ve değerleri de gösterilerek kayıtlara alınır. Yapılacak tespit işlemlerinde, kapatılan kurum ve kuruluşun varsa temsilcisi veya çalışanı da bulundurulur ve düzenlenen tutanaklar bunlar tarafından da imzalanacak.

İdare tarafından; kapatılan kurum ve kuruluş adına kayıtlı her türlü kara, deniz ve hava nakil araçları, ziraat işlerinde kullanılanlar dahil her türlü iş makinaları ile hak ve alacaklarının olup olmadığı, defter ve diğer belgeler incelenmek ve ayrıca ilgili idarelerden sorulmak suretiyle tespit edilerek kayıtlara alınacak.

Kapatılan kurum ve kuruluşların bina ve araçlarında bulunan veya bu yerlerde olmamakla beraber demirbaş eşya defterlerinde kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın kapatılan kurum ve kuruluşa ait her çeşit büro eşyası, mefruşat, hesap, yazı, bilgisayar, fotokopi ve teksir makinaları, radyo, televizyon gibi elektronik eşyalar, kitap, tablo, biblo gibi her türlü taşınırlar mahallinde düzenlenen tutanak ile tespit edilerek kayıtlara alınacak. Demirbaş eşya defterinde kayıtlı olup yerinde bulunmayan eşyalar sorumlulardan talep ve takip edilecek.

İdare tarafından il/ilçe tapu müdürlüklerinden; kapatılan kurum ve kuruluşların mülkiyetinde bulunan taşınmazların tespiti istenilecek. Tapuda kapatılan kurum ve kuruluşların adına henüz kayıtlı olmamakla birlikte, şartsız veya mükellefiyetsiz olarak bağış, vasiyet ve benzeri yollarla bunlara intikal edecek olan taşınmazlar da ilgili yerlerden araştırılarak tespit edilir ve kayıtlara alınacak.

İdarece, malvarlığına dahil edilmesi gereken başkaca mal, hak ve alacak olup olmadığı araştırılacak.

TAŞINMAZLAR

İdarece; kapatılan kurum ve kuruluşların mülkiyetinde bulunan ve tespit edilen taşınmazların her türlü kısıtlama ve taşınmaz yükünden ari olarak tapuda resen Hazine adına tescili ile tescili yapılan taşınmazların listesinin gönderilmesi il/ilçe tapu müdürlüklerinden istenilecek.

İdarece yapılan araştırma sonucunda; tapuda, kapatılan kurum ve kuruluşların adına henüz kayıtlı olmamakla birlikte, şartsız veya mükellefiyetsiz olarak bağış, vasiyet ve benzeri yollarla bunlara intikal edecek olan taşınmazların tespiti halinde, bu taşınmazlardan tescili mümkün olanların tapuda Hazine adına tescilleri sağlanacak.

Ancak, şartlı veya mükellefiyetli olarak bağışlanmak suretiyle, vasiyet veya benzeri yollarla bunlara intikal edecek olan taşınmazların tapuda Hazine adına tescilleri yapılarak, mümkün olduğu ölçüde şart veya mükellefiyet doğrultusunda kullanımı sağlanacak.

CANİKLİ: EĞİTİM KURUMLARI YİNE EĞİTİM KURUMU OLARAK FAALİYETİNE DEVAM EDECEK

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı vakıfların, Vakıflar Genel Müdürlüğüne, diğer kurum ve kuruluşların ise Hazine Müsteşarlığına aktarıldığını belirterek, "Eğitim kurumlarının büyük bir bölümü yine eğitim kurumu olarak faaliyetine devam edecek. Binalar o amaçla kullanılacak. Aynı şey sağlık kuruluşları için de geçerli" dedi.
Kanun hükmünde kararnameyle kapatılan FETÖ ile bağlantılı kurum ve kuruluşlarla ilgili soru üzerine Canikli, kararnameyle örgüte ait eğitim, öğretim, sağlık kuruluşları ile sendika ve özel üniversitelerin tamamının kapatıldığını söyledi.

Bunlar arasında yer alan vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğüne, diğerlerinin Hazine Müsteşarlığına aktarıldığını dile getiren Canikli, "Eğitim kurumlarının büyük bir bölümü yine eğitim kurumu olarak faaliyetine devam edecek. Binalar o amaçla kullanılacak. Aynı şey sağlık kuruluşları için de geçerli." diye konuştu.

Söz konusu kuruluşların artık FETÖ'nün tasarrufundan çıktığının altını çizen Canikli, "Şu sayılar korkutucu. Bir yapı düşünün. Binden fazla özel eğitim kurumu, 35 hastane, bin 229 vakıf ve buna benzer kuruluşları var. Bu kadar sayıda bir örgütlenmeyi ne amaçla bir yapı ortaya koyar?" diye sordu.

DEVLETE 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE KAYNAK AKTARILDI

FETÖ'nün ekonomik güç olarak hangi seviyelere ulaşmış olabileceğine ilişkin bir soru üzerine Canikli, bugün yayımlanan kararnameyle devlete aktarılan kurum ve kuruluşların gayrimenkullerinin değerlerinin bile çok büyük rakamlara karşılık geldiğine dikkati çekti. Canikli, şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye'de, bu kararnameyle devlete aktarılanları kast ediyorum, onların mülkiyetleri, varlıkları, alacakları... Kaba bir tahminle 1 milyar doların üzerinde. Binin üzerinde özel eğitim kurumu var, bunların hepsinin binaları var. Aynı şey üniversiteler için de geçerli. Biliyorsunuz bunların üniversitelerine de devletin kıymetli arazileri aktarıldı. Dolayısıyla bunların 1 milyar doların çok çok üzerinde olacağını tahmin ediyorum."

 "Okulların kime ait olduğunu herkes biliyor"

Devlete aktarılan kurumların geri alınması konusunda hukuk yoluna başvurulup başvurulamayacağının sorulması üzerine Canikli, bu tip kanallar sınırlandırılsın diye kararname çıkardıklarını söyledi.

Kapatma işlemi idare tarafından yapıldığı zaman bütün işlemlerin yargı tarafından denetlendiğine işaret eden Canikli, "O yol büyük oranda kapanmıştır. Kesinlikle bir hata yok. Kime sorsanız bu okulların kime ait olduğunu herkes biliyor." ifadesini kullandı.

"Muhalif kurumlarla ilgili en ufak bir düzenleme yok"

Söz konusu terör örgütünün dışındaki bazı muhalif kurum ve kuruluşlara da operasyon yapılacağına dair spekülasyonlara da yanıt veren Canikli, kararname ile devlete aktarılan bütün kurumların FETÖ'ye ait olduğunu, onun dışında başka hiçbir kurum ve kuruluşa ait devir işleminin söz konusu olmadığını vurguladı.

Canikli, olağanüstü hal (OHAL) kararının hiçbir şekilde özgürlüklerin daraltılmasına, insanların günlük ve ticari hayatlarına yönelik olmadığını kaydetti. Kararnameyle ortaya konulan yaklaşımın da bunu açık bir şekilde gösterdiğini dile getiren Canikli, "Türkiye'de muhalefet çok, ama onlarla ilgili en ufak bir düzenleme yok ve olmayacak. Çünkü hedef belli." değerlendirmesinde bulundu.

"PKK ile iş birliği yaptıkları noktasında ciddi kanaatimiz var"

Terörle mücadelede zafiyet yaşanmamasına karşın darbe teşebbüsünün böyle bir etki yaratma potansiyeli taşıdığını belirten Canikli, "Aslında bugün şunu sorguluyoruz: Paralel yapının terör örgütüyle birlikte, ona destek vererek bölgede yaptığımız mücadelenin daha etkili olmasını engellemek için çok ciddi adımlar attığı, iş birliğine girdiği noktasında ciddi bir kanaatimiz var." dedi.

Az da olsa emniyet içindeki paralel yapıya mensup kişilerin, içeriden bu bilgileri PKK ve uzantılarına aktarma ihtimalinin net bir şekilde ortaya çıktığına işaret eden Canikli, artık içeriden destek olamayacağı için PKK'ya karşı mücadelenin de daha etkili ve kararlı bir şekilde devam edeceğini söyledi.
 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Çinli otomotiv devi BYD, Manisa’da 1 milyar dolarlık yatırıma başladı

4 Ekim 2024 Cuma

Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması Resmi Gazete'de yayımlandı

5 Ekim 2024 Cumartesi

Fuat Tosyalı, TOGG Yönetim Kurulu Başkanlığı'na Seçildi

4 Ekim 2024 Cuma

Fortescue, Zero batarya sistemi ile çalışan elektrikli greyderleri tanıttı

3 Ekim 2024 Perşembe

Gerdau, Brezilya'da 240 milyon dolarlık güneş enerjisi projesine yatırım yapıyor

2 Ekim 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun