9.765,12 TRY BIST 100 BIST 100
4,84 CNY CNY CNY
35,13 USD USD USD
36,48 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43,50 TRY Faiz Faiz
72,45 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
29,03 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,09 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
100,71 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
351,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.600,46 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Demir çelikte katma değer arttı

Sınırda Karbon Düzenlemesi ile karbon emisyonu yüksek sektörlerin ürettikleri ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı daha maliyetli hale geleceği ön görülüyor...

Demir çelikte katma değer arttı

Türk sanayisinin en önemli itici güçleri arasında yer alan demir çelik sektörü, Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakat programı çerçevesinde aldığı karar kapsamında 1 Ocak 2023’te hazırlık dönemi başlayacak ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ uygulamasına hazırlanıyor. Sektörün Avrupa Birliği’ne olan ihracatını çok yakından ilgilendiren uygulama, 2023-2026 yılları arasında yalnız raporlamayı içeren hazırlık dönemi sonrasında kademeli olarak uygulanmaya başlanacak.

Sınırda Karbon Düzenlemesi ile karbon emisyonu yüksek sektörlerin ürettikleri ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı daha maliyetli hale gelmesi ön görülüyor. Uygulamaya ilişkin yaptığı değerlendirme yapan Batı Paslanmaz Çelik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Güzelel, demir çelik, alüminyum, çimento, gübre gibi sektörlerin bu uygulamadan ilk ve en fazla etkilenecek sektörler arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’nin demir çelik ihracatının bu yılın ilk sekiz ayında miktar olarak yüzde 12,4 azalırken, değer olarak yüzde 8,8 arttığını belirten Güzelel, “Sektörümüzün ihracat rakamlarındaki düşüş, ülkemizin ihracat ivmesi düşünüldüğünde elbette düşündürücü. Ancak miktar olarak azalmaya rağmen, değer olarak artış yaşamamız sektörümüzün katma değer yaratmada daha iyi bir noktaya doğru ilerlediğinin göstergesi” dedi.

“ÜRETİMİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ İÇİN GİRDİ MALİYETLERİ İYİLEŞTİRİLMELİ”

Türkiye’nin demir çelik ihracatının bu yılın ilk sekiz ayında miktar olarak yüzde 12,4 azalırken, değer olarak yüzde 8,8 arttığını anımsatan Güzelel, elektrik ve doğalgaz fiyatlarına 30 Ağustos’ta yapılan yüzde 50’lik zammın etkisinin henüz rakamlara yansımadığını söyledi. Güzelel, “Sektörümüzün ihracat rakamlarındaki düşüş, ülkemizin ihracat ivmesi düşünüldüğünde elbette düşündürücü. Ancak miktar olarak azalmaya rağmen, değer olarak artış yaşamamız sektörümüzün katma değer yaratmada daha iyi bir noktaya doğru ilerlediğinin göstergesi. Ancak üretimin sürdürülebilirliği için en kritik faktör başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerimizin iyileştirilmesi. Bu noktada dileğimiz sektörel bazlı bir tarife uygulanması değil, bizim gibi enerji yoğun sektörlerde üretim yapan firmalara yenilenebilir kaynaklardan lisanssız enerji üretmede çeşitli kolaylıkların sağlanmasıdır” ifadelerinde bulundu.

Güzelel, “Ülkemizin bu ürünlerdeki toplam ihracatında AB’nin ağırlığı yüzde 50’nin üzerinde yer alırken, AB’ye bağımlılığı en yüksek dördüncü ülke konumundayız” dedi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) hesaplamasına göre Sınırda Karbon Vergisi ile Avrupa Birliği’ne Türkiye’den ihraç edilen alüminyumda yüzde 1-2, demir çelikte yüzde 3-6, çimentoda yüzde 12-24 oranlarında fiyat artışı yaşanabileceğini vurgulayan Güzelel, Türkiye’nin bu sektörler özelinde enerji maliyetlerini azaltıcı spesifik teşvik sistemleri geliştirmesi gerektiğini belirtti.

“RUSYA KAYNAKLI FIRSAT PENCERESİ KAPANMAK ÜZERE”

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte AB ülkelerindeki demir çelik tesislerinin hızla kapanmaya başladığını aktaran Güzelel, bu durumun Türk üreticileri için çok önemli fırsat pencerelerini açtığını hatırlattı. Gelinen noktada, yurt içindeki enerji maliyetlerinde yaşanan öngörülemez artışlar nedeniyle bu fırsatın elden kaçmak üzere olduğunu dikkat çeken Güzelel, “Geçen yıl 5-6 cent/dolar seviyesinde olan 1 kilovat enerji maliyetinin bugün 20 cent/dolar seviyesine yaklaştığını görüyoruz.

Gelecek yıl 25 cent/dolar ve üzerini göreceğiz. Demir Çelik gibi enerji tüketimi çok yüksek sektörlerimiz bir yandan yurt içinde 4-5 kat artan enerji maliyetleri ile başa çıkmaya çalışırken, diğer yandan Sınırda Karbon Düzenlemesi uygulaması ile AB ülkelerine yaptıkları ihracatta ek maliyet artışı yaşayacak. Kamu yönetimimiz ve sektör kuruluşlarımız, 2023-2026 yıllarını kapsayan hazırlık döneminde, sektörümüze olan etkileri en aza indirecek mekanizmaları geliştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rusya-Ukrayna krizi ile AB’nin demir çelik ihtiyacının büyük bölümünü Türk üreticileri karşılayabilir noktada iken, rekabet avantajımızın enerji maliyetleri ile sönümlenmek üzere olduğunu üzülerek gözlemliyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın

En çok okunan haberler

Türkiye Gelir ve Kurumlar Vergisi oranlarında değişiklik yapıldı

22 Aralık 2024 Pazar

Dofer Yapı, Karabük fabrikasını genişletiyor: 31,6 Milyon TL yatırım teşvik belgesi aldı

21 Aralık 2024 Cumartesi

Avrupa ham çelik üretiminde artış kaydetti

18 Aralık 2024 Çarşamba

Kardemir "Kuvvet Santrali" devreye alındı

21 Aralık 2024 Cumartesi

Mega Metal, ABD’deki şirket satın alma planını iptal etti

18 Aralık 2024 Çarşamba
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun