Avrupa Birliği'nin Türkiye'den çelik ithalatına 2 Şubat'ta uygulamaya geçirdiği kota, Mart gelmeden doldu. AB'nin diğer ülkelere tanıdığı kota eğer dolmazsa Türk çelikçileri mayıstan sonra bu kotayı kullanabilecek.
Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre; Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Aslan, “Bu kaybımızı telafi etmeye yetmeyecektir” dedi. Türkiye’nin 2018’de 21.4 milyon ton olan çelik ihracatının 2019’da 15-16 milyon tona gerileyebileceğini aktaran Aslan, iç pazarda da ilk ayda yüzde 40’lık daralma olduğunu söyledi.
"İRAN'DAN STANTDART DIŞI ÇELİK GELİYOR"
Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler de İran’dan gelen stantdart dışı inşaat çeliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
İran’dan kamyon kamyon Türkiye’ye inşaat çeliği geldiğini fakat gelen çeliğin birçoğunun TSE testlerini geçmediğine dikkat çeken Dalbeler, “Birçok ülke inşaatlarında kullanılacak çeliğe ayrıa önem veriyor. Örneğin Almanya İngiltere’de üretilen çeliğini dahi ancak kendi standartlarına uygunsa alıyor. Birçok ülkede sistem böyle. Türkiye’de TSE standartları var. Ancak bu ürünler piyasa fiyatının altına pazara giriyor. 100 metrekarelik dairede 4 ton demir kullanılıyor. Yani bir kamyonda 30 kişinin canına karşılık gelen demir var. Bu çok tehlikeli bir miktar” dedi. İran’den gelen çeliğe yüzde 10 vergi uygulanmaya başladığına dikkat çeken Dalbeler, yeni önlemlerin alınmasının şart olduğunu vurguladı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı