9.975,61 TRY BIST 100 BIST 100
4,85 CNY CNY CNY
34,01 USD USD USD
37,97 EUR EUR EUR
0,13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42,09 TRY Faiz Faiz
74,61 USD Petrol(brent) Petrol(brent)
31,05 USD Gümüş(ons) Gümüş(ons)
4,37 USD Bakır(lb) Bakır(lb)
92,73 USD (CME) 62% Fe (CME) 62% Fe
365,00 USD Gemi Söküm Gemi Söküm
2.840,89 TRY Altın(gr) Altın(gr)

Çelik sektörü endişeli: Dünya büyük bir endüstriyel krizle karşı karşıya kalabilir

Çelik sektöründe global bir kriz tehlikesi, dünyanın en büyük çelik pazarı olan Çin’den gelen uyarılarla gün yüzüne çıktı.

Çelik sektörü endişeli: Dünya büyük bir endüstriyel krizle karşı karşıya kalabilir

Hem üretim kapasitesi hem de ihracat gücüyle sektörü başlıca etkileyen Çin, küresel çapta bir daralma olasılığına dikkat çekti. Özellikle emlak sektöründeki durgunluk ve sanayi faaliyetlerindeki yavaşlama konusu gündemde. 

Dünya çeliğinin yaklaşık yüzde 7’sini üreten Çin’in dev çelik üreticisi Baowu Steel, konuya dair uyarılarda bulundu.

Baowu’nun yaptığı uyarılar, Asya başta olmak üzere tüm dünyadaki çelik piyasalarını yakından ilgilendiriyor. Özellikle Çin’in ihracatının artmasıyla, Asya’nın, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki rakipler için büyük bir tehdit oluşturduğu tartışılıyor. 2023 yılında Çin’den yapılan çelik sevkiyatlarının yaklaşık 100 milyon ton seviyesinde olduğu tahmin ediliyor. Bu ise son yıllardaki en yüksek rakam. Buna göre, yerel talepteki durgunluğun ihracat yoluyla telafi edilmeye çalışıldığını söylemek mümkün.

Çin’in bu etkisi yalnızca yerel piyasalarla sınırlı kalmıyor. Alman çelik devi ThyssenKrupp’un büyük kar kayıp bildirmesi ve ArcelorMittal’in Çin’in artan ihracatının sektörü sürdürülemez bir noktaya getirdiğini açıklaması, küresel boyuttaki zorlukları gözler önüne seriyor. 

Küresel yatırımcılara göre, ABD’de Fed’in faiz indirimi hamlelerine karşı olası bir durgunluk ihtimali bekleniyor. Diğer yandan ise, Çin ekonomisindeki sıkıntılar da göz ardı edilmemeli. Baowu’nun çelik ve diğer emtialar için yaptığı uyarılar, talep ve fiyatlar üzerinde oluşabilecek tehlikelere işaret ediyor. Ayrıca, ArcelorMittal’in “Çin’den gelen ihracatta agresif bir artış” olarak tanımladığı durum, küresel çelik piyasalarında ciddi bir dengesizlik yaratma potansiyeli taşıyor ve bu da sektördeki belirsizliği artırıyor.

Çin’in çelik endüstrisi, 2008-2009 Küresel Finans Krizi sırasında ve 2015-2016 yıllarındaki ekonomik sarsıntılarla karşılaştı. Krizler önemli kayıplarla sonuçlansa da  büyük ölçekli teşvik paketleriyle aşıldı. Ancak 2024’te, Başkan Xi Jinping’in ekonomiyi yeniden şekillendirme çabaları göz önüne alındığında, böyle bir teşvik müdahalesi daha az olası görünüyor.

“Soğuk ve dayanılması zor bir kış olacak”

China Baowu Steel Group Başkanı Hu Wangming, şirketin yarıyıl toplantısında yaptığı konuşmada, sektörün 2008 ve 2015’te yaşadığı büyük krizlerden bile daha ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Hu, çalışanlarına yönelik konuşmasında, “Çin’in çelik sektöründeki koşullar beklediğimizden daha uzun, daha soğuk ve daha dayanılması zor olacak; sert bir kış bizi bekliyor.” diyerek yaklaşan zor döneme dikkat çekti.

“Nakit, kârdan daha önemli”

Baowu Steel Group, bu seferki düşüşün nedenlerine fazla değinmeden, çalışanlarına nasıl bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini vurguladı: “Nakiti koruyarak ve riskleri en aza indirerek.”

“Her düzeydeki finans departmanları şirketin finansmanının güvenliğine daha fazla dikkat etmeli.” şeklinde açıklama yapan Baowu ayrıca, “Uzun ve sert kışı başarıyla atlatma sürecinde, nakit kârdan daha önemlidir.” mesajı ile likiditenin kritik bir öncelik olduğunu vurguladı.

Düşen çelik fiyatları krize çağrı yapıyor 

Çelik fiyatlarındaki düşüşler de krizin sinyallerini güçlendiriyor. Singapur’da demir cevheri vadeli işlemleri, ton başına 95,20 dolara gerileyerek son bir yılın en düşük seviyesine indi. Şanghay’da ise inşaat demiri fiyatları 2017’den bu yana en düşük seviyeyi gördü. Çin’e büyük ölçüde demir cevheri satan BHP ise yüzde 3 civarında değer kaybetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Bu içeriğe sadece +plus aboneler erişebilir.

Piyasalara dair düşüncelerinizi paylaşmak ve daha fazla yoruma ulaşmak için hemen ABONE OLUN!
ABONE OLUN Zaten bir hesabınız varsa Oturum Açın
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

En çok okunan haberler

Avrupa HRC piyasasında ekonomik durgunluk ve stok fazlası krizi devam ediyor

20 Eylül 2024 Cuma

Türkiye, İtalyan metal işleme ve döküm teknolojisi firmaları için geniş bir pazar sunuyor

20 Eylül 2024 Cuma

AB, Ukrayna'ya 35 milyar euroya kadar kredi sağlayacak

20 Eylül 2024 Cuma

Bakan Kacır: Çelik sektöründe Türkiye'nin gücüne güç katacağız

20 Eylül 2024 Cuma

BDDK: Bireysel ve konut kredilerindeki ihtiyatlı risk ağırlıkları kaldırıldı

20 Eylül 2024 Cuma
İzleme Listesi
Genişlet
İzleme listeniz boş

Favori emtialarınızı hızlı erişim için ekleyin ve son fiyat değişim haberlerini kaçırmayın.


Takip ettiğiniz haber kategorisi bulunmuyor
Bildirim Tercihlerini Düzenle
E-Bülten Aboneliği
En güncel haberleri ve günlük demir fiyatlarını e-posta ve sms olarak almak için kayıt olun.
Şimdi Plus Abonesi Olun!
3 gün ücretsiz deneyin!
Şimdi Abone Olun
Tarafsız Fiyatlar
Haberdar Olun
İl Demir Fiyatları
Yorumlar ve Analizler
Şimdi Abone Olun