Çelik üreticileri, gemi sökümünden elde edilen çeliğin, geri dönüşüm sürecinde dekarbonizasyon yöntemleri kullanılması takdirinde hammadde niteliği taşıyabileceği görüşünde.
Gemi sökümünden elde edilen ve uygun koşullarda geri dönüştürülen hurdalar, yeşil çelik endüstrisine büyük oranda katkı sağlıyor. Buna bağlı olarak 2011’den bu yana gemi geri dönüşüm endüstrisi tarafından her yıl yaklaşık olarak 7 milyon ton metal hurda üretiliyor.
Yalnızca Hindistan, 1982’den günümüze gemilerin geri dönüşümünden 67 milyon ton çelik elde etti. Hindistan gemi sökümünden elde ettiği materyallerin yüzde 97’sini yeniden kullanıyor. Bu oran Asya kıtasında yüzde 95, Türkiye ve Avrupa için ise yüzde 93.
Gemi sökümünden elde edilen çelik, endüstrilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çelik ürünlerine dönüştürülüyor. Bu ürünler her ne kadar çelik üretimi için gerekli olan demir cevheri, kok kömürü veya nikel, molibden, manganez, titanyum, bor, kobalt veya vanadyum gibi diğer elementler grubunda bulunan hammaddelere olan talebi azaltsa da geri dönüştürülen çeliğin ağır makinelerin, dökümlerin, aletlerin ve inşaat malzemelerinin üretiminde kullanılabilmesi sağlanıyor.
Gemi sökümünden elde edilen çeliğin kullanımının getirdiği bir diğer bir avantaj da gemilerden geri kazanılan çeliğin içerisinde bulunan taneciklerin yüksek korozyon direnci sağlaması sayesinde geleneksel yöntemlerden elde edilen çelikten daha dayanıklı olması ve uzun yıllar boyu kullanılabilmesi.
Tüm bu koşullar bağlamında global çelik üreticileri, gemi sökümünden geri dönüştürülerek elde edilen çelik, geleneksel yöntemlerle elde edilen çeliğe kıyasla doğaya daha az zarar vermesi, karbon ayak izini azaltması, atık materyalleri azaltması, yeşil çelik üretimine katkı sağlaması ve daha az maliyetle daha dayanıklı ürünler elde edilmesi sebebiyle gemi sökümünden elde edilen çeliği iyi bir alternatif olarak görüyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı