Bakanlığın ithalat denetimine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'nin 4. mükerrer sayısında yayımlandı.
İthalatta Standartlara Uygunluk Denetimi Tebliği ile standardı belirtilen ürünlerin, ithalatta ilgili standartlara veya teknik mevzuata uygunluğunun denetlenmesine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.
İthalatta Standartlara Uygunluk Denetimi Tebliği ile belirtilen standartlara uymayan ürünlerin denetimine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, atıkların çevrenin korunması açısından uygunluğunu denetleme prosedürleri de belirlendi. Ayrıca, kayıt dışı üretimde kullanılabilen 23 kimyasalın ithalatı kontrol altına alındı ve beşeri tıbbi ürünler ile radyoaktif kimyasal elementlerin denetim kapsamı genişletildi.
Metal hurdaların ithalatında uygunluk denetimi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrol edilen ürünlerin ithalatına ilişkin usul ve esasları içeren tebliğde, insan sağlığı, hayvan ve bitki varlığı ile çevre korunması ön planda tutuldu. Çevrenin korunması amacıyla kimyasallar, katı yakıtlar ve metal hurdaların ithalatında uygunluk denetimine yönelik yeni düzenlemeler de hayata geçirildi.
Florlu sera gazlarının kullanımının azaltılması amacıyla ithalatta yapılacak denetimler ve kota tahsisine ilişkin hükümler de uluslararası sözleşmelerden kaynaklı taahhütler çerçevesinde yeniden düzenlendi.
Ayrıca, Anne ve Bebek Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği ile bu kategorideki ürünlere sıkı denetim getirilirken, tekstil, konfeksiyon, ayakkabı ve kırtasiye ürün gruplarındaki ithalatta denetim kapsamına alınan yeni ürünlerle ilgili düzenlemeler yapıldı.
Karayolu Dışında Kullanılan Hareketli Makinelerin İthalat Denetimi Tebliği ile ağır iş makinelerinin güvensiz veya teknik düzenlemesine aykırı şekilde piyasaya sürülmesinin önüne geçilmeye çalışıldı.
Ticaret Bakanlığı aracılığıyla Avrupa Komisyonu'na bildirilen onaylanmış kuruluşlar ve uygunluk değerlendirme kuruluşlarına dair usul ve esasları belirleyen yeni bir tebliğ de yayımlandı.
Son olarak, Bakanlık tarafından ürün güvenliği ve teknik düzenlemelerle ilgili cezai yaptırımların düzenlendiği tebliğ kapsamında idari para cezaları yüzde 58,46 oranında artırıldı. Bu kapsamda, 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu'na aykırı hareket edenlere uygulanacak cezalar 33 bin 679 lira ile 2 milyon 405 bin 665 lira arasında değişecektir.
Yukarıda belirtilen tebliğler 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı