Avrupa Komisyonu'nun 17 Aralık 2024 tarihli ve 2024/7515 sayılı kararına tepki gösteren ASSOFERMET, bu yeni incelemenin altı ay önce yapılan benzer bir değerlendirmeden önemli ölçüde farklı olmadığını vurguladı. Dernek, ithalatı kısıtlayan bu tür düzenleyici önlemlerin Avrupa çelik sektöründeki yapısal sorunları çözmekten uzak olduğunu savundu. Avrupa çelik pazarındaki asıl sorunun, çelik kullanan sektörlerdeki düşük talep olduğunu belirtirken, bu talep eksikliğinin daha fazla ithalat kısıtlamasıyla giderilemeyeceğini savundu. Bunun yerine, kapsamlı ekonomi politikalarıyla talebi artırmaya ve çelik tüketimini teşvik etmeye odaklanılması gerektiği ifade edildi.
ASSOFERMET, koruma önlemlerinin uzatılmasının sektörde yeni belirsizlikler yaratacağını belirtirken mevcut koruma önlemlerinin 31 Aralık 2025 tarihini aşmadan kaldırılmasını ve bu tedbirlerin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (CBAM) ile çakışmamasını talep ederken, koruma önlemlerinin devam etmesi durumunda daha esnek ve adil bir tarife kota sistemi önerdi:
- İthalat serbestleştirme düzeyinin korunması,
- Ülkeye özel kotaların kaldırılarak ürün kategorilerine göre küresel kota getirilmesi,
- Kullanılmayan kotaların her çeyrekte yeniden dağıtılması için daha esnek bir yönetim mekanizması oluşturulması.
ASSOFERMET, çelik ve alüminyum ithalatına yönelik küresel tarife uygulamalarının gözden geçirilmesini beklerken, Avrupa Komisyonu'nu, korumacı politikalardan vazgeçerek talebi arttırmaya ve Avrupa endüstrisinin rekabet gücünü destekleyen yapısal çözümler geliştirmeye çağırdı.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı