Avrupa Birliği, ArcelorMittal ve Thyssenkrupp AG gibi AB merkezli üreticilerin düşük maliyetli ithalatla ilgili en son endişeleriyle Türkiye'den çelik tarifeleri uygulama tehdidinde bulundu.
Avrupa Komisyonu, Türk sıcak haddelenmiş rulo ihracatçılarının, AB'de maliyetin altında satıp satmadığına dair bir soruşturma başlattı.
Arabalardan inşaata kadar her şeyde kullan ılan önemli bir ihtiyaç ürünü olan bu tür çelik için AB pazarı, geçen yıl yaklaşık 17 milyar dolar değerinde idi. Bloğun 2019 yılında sıcak haddelenmiş rulo tedariği yaklaşık 31 milyon mt idi.
Araştırma, 27 ülkeden AB’nin Brüksel’deki yürütme organı komisyonu Perşembe günü Resmi Gazete’de yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sıcak haddelenmiş bobininin "boşaltıldığını ve dampingli ithalatın birlik endüstrisine zarar verip vermediğini" belirleyecek.
AB çelik endüstrisi, 2019'da bu yılki koronavirüs salgını ile daha da kötüleşti. Salgın kaynaklı ekonomik çöküşten önce bile, Avrupa endüstrisi küresel aşırı kapasite, ABD tarafından kışkırtılan tarife savaşları ve bloktan çıkan İngiltere nedeniyle AB pazarının zayıflaması konusunda uyardı.
2017'den bu yana AB, Çin, Rusya, Ukrayna, Brezilya ve İran'dan sıcak haddelenmiş rulo üzerinde beş yıllık anti-damping vergileri uyguluyor.
Komisyona göre, Türkiye'yi kapsayan damping soruşturması, AB'nin sıcak haddelenmiş rulo üretiminin dörtte birinden fazlasını oluşturan üreticiler adına Avrupa Çelik Birliği'nin 31 Mart'taki şikayetine dayanıyor.
AB kurallarına göre, komisyonun Türkiye'ye geçici anti-damping vergisi uygulanıp uygulanmayacağına karar vermek için sekiz ayı ve ülkeyi genellikle beş yıl süren “kesin” vergilerle vurup vurmamaya karar vermek için 14 ayı var.
Kaynak: Bloomberg
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı