Geçen ay verilen ateşkes anlaşması yıl sonuna kadar Ukrayna'nın bir kısmı ayrılıkçı isyancı güçlerin elindeki Rusya sınırındaki denetimi tamamen ele almasını öngörüyor.
Ambargolar büyük Rus şirketleri ve Rusya lideri Vladimir Putin'e yakın siyasileri hedef alıyor.
Şirketler Batı'dan kredi alamıyor ve yetkililerin seyahatleri kısıtlanıyor.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk düzenlediği basın toplantısında "Ortak niyetimiz çok açık. Minsk tamamen uygulanana kadar ambargoları sürdürmek" diye konuştu.
Bir yıllık ambargo kararı geçen Temmuz ayında alınmıştı.
Ambargoları uzatmak için yine de resmi bir karar alınması gerekiyor ve bunun yaz aylarında yapılması bekleniyor.
Rusya'yla doğalgaz anlaşmaları
Hem Ukrayna Ordusu, hem de ayrılıkçılar birbirlerini topçu ateşi açmakla suçluyor ancak Belarus'un başkenti Minsk'te varılan ateşkes anlaşmasına genel hatlarıyla uyuluyor.
BM'ye göre Ukrayna'nın doğusunda geçen Nisan ayında başlayan çatışmalarda 6 binden fazla kişi öldü.
Kiev yönetimi, Batılı liderler ve NATO Rusya'nın ayrılıkçı güçlere asker ve ağır silah yardımı yaptığına dair açık kanıtlar olduğunu söylüyor. Rusya ise ayrılıkçıların saflarında savaşan Rusların "gönüllüler" olduğunu savunuyor.
Avrupalı liderler ayrıca Rusya'yla yapılan doğalgaz anlaşmalarının fiyat uzlaşmazlıklarının önlenmesi için daha şeffaf hale getirilmesine karar verdi.
Çok sayıda Doğu Avrupa ülkesi Rus doğalgazına bağımlı. Ancak Avrupa Komisyonu Rus doğalgaz devi Gazprom'u pahalı gaz sattığı suçlamasıyla soruşturuyor.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk Rusya'yla bazıları 20 yılı bulan uzun vadeli gaz anlaşmaları yapmanın duruma yardımcı olmadığını söyledi.
Tusk uzun anlaşmaların Rusya'ya avantaj sağladığını ve doğalgazın artık "siyasi bir silah" olarak kullanılmaması gerektiğini belirtti.
AB Komisyonu'nun gelecekteki gaz anlaşmalarının AB yasalarına uygun olup olmadığını nasıl denetleyeceği bilinmiyor. Liderler ticari anlaşmalarda gizliliğe hala saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
kaynak: bbc
tarih: 20.03.2015
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı