Uzmanlar uyarıyor: Gökdelenlerin üst katlarında mutlaka acil sağlık görevlisi bulundurulmalı
Uzmanlar uyarıyor: İlk 4 dakika kalp masajı için çok önemli
BD’li doktorlar, kalp krizi vakalarına hastane dışında yapılan müdahalelerde hayat kurtarma oranlarının yüzde 10’a düştüğü uyarısında bulundu. Araştırmanın sonuç raporundaki en önemli detay ise çalışma alanları olarak gökdelenlerin ve ev olarak da yüksek katlı rezidansların kullanılmasının yagınlaşmasıyla kalp krizine müdahalenin zorlaşması arasındaki ilişki. Araştırmaya göre; gökdelenler nedeniyle kalp krizi geçiren hastayla sağlık görevlisini buluşturmak zorlaşınca ölümle sonuçlanan vakalar artıyor. Uzmanlarla bu araştırmanın sonuçlarını konuştuk:
‘GÖREVLİ OLMALI’
Prof. Dr. İhsan Bakır (Çekmece Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kalp Cerrahı): Acil müdahale çok önemli. 70-80 katlı gökdelenlerde mutlaka ilk yardımı bilen bir acil tıp teknisyeninin bulunması lazım. Acil durumda hemen EKG’yi bağlayıp, elektroşok vermeli. Eğer bu da işe yaramıyorsa kalp-akciğer canlandırmasına başlamalı. Hastaya acil tıp teknisyeninin 5 dakikadan önce ulaşması şart. Çünkü 5 dakika beyne kan gitmediği zaman hasta ölür. Gökdelene ambulans aransa bile sağlık görevlilerinin ulaşması zor. Biz hastanelerde bile acil kalp krizi vakaları için mavi kod ekibi çalıştırıyoruz. Bu ekip, poliklinikte acilde aniden yere düşen kriz geçiren hastanın hemen yanına koşar. EKG cihazını çalıştırır. Elektroşok yapmaya başlar. Biz aynı çalışma düzeninin gökdelenlerde de oluşturulmasını tavsiye ederiz. Mesela Sabancı Kuleleri’nde özel bir ekip var mı kalp krizi anında görev yapan?
KRİTİK 4 DAKİKA
Prof. Dr. Bingür Sönmez (Memorial Şişli Hastanesi Kalp- Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı: Modern yaşam zaten otomatikman kalp krizi riskini artıran bir neden, Giderek yaygınlaşan gökdelenlerde kalp krizi geçiren bir hasataya müdahale edilmesi çok zor. Kalp krizinde ilk 4 dakika gerçekten çok önemli. Acil ambulansla sağlık görevlileri hastaya ulaşsa bile onu hastaneye ulaştırırken zorlanabilirler. Acil olarak hastaya kalp masajına başlanırsa, hastanın beynine yeniden kan gitmeye başlar. Ama sağlık görevlileri gökdelenden hastayı indirirken özel sedyeye koyarak dik konumda indirmek zorunda kalıyor. Ama aslında hastanın yatarak, indirilmesi gerekir. Ve o sırada da ambulansa getirene kadar kalp masajına devam edilmeli. Yoksa gökdelenden veya rezidanstan hasta indirirken felaket yaşanabilir.
‘ELEKTRO ŞOK YAPILMALI’
Prof. Dr. Kaan Kırali (Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Bölümü Sorumlusu): Gökdelen hayatı genelde yalnız hayatı işaret eder. Yalnız yaşayan kişinin yardım talebinde bulunması da çok zor. Türkiye’de 112 ambulans arandığında hemen acil ekipler olay yerine gelir ama gökdelende hastaya ulaşmada da zaman sınırı var. Kalp krizi geldiğinde ölümcül ritm ortaya çıktığı zaman hastanın kurtulma şansı yok. Kalp krizi ağır komplikasyonlarla seyrediyorsa kurtarılabilme şansı sıfıra iniyor. Eğer hafif bir kriz ise bu hastaya hastaneye ulaşmada 2 saat kazandırıyor. Kimi kalp krizlerinde tıkanan damarın besleyen bölgede diğer kılcal damarların durumu iyi olmuş olabiliyor bu da hastanın kurtulma şansını artırıyor. Hasta, hastane dışında bir kalp krizi geçriyorsa bir de gökdelende oturuyorsa acil müdahale önemli. Hastaya hemen elektroşok uygulanmalı.
kaynak : Sabah
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı