Tamamlandığında İstanbul-Sivas arasını 5 saat 49 dakikaya, Ankara-Sivas arasını ise 2 saat 51 dakikaya düşürmesi planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesi hızla devam ediyor. 461 kilometrelik Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) projesinin yükleniciliğini Doğuş İnşaat üstleniyor. Alt yüklenici firmalardan biri olan Tor Yapı, projede bulunan viyadüklerden, 70 metre yüksekliği ile ikinci en yüksek viyadük olma özelliğine sahip bin 430 metrelik Kayaş-Kırıkkale arasındaki zorlu viyadük inşasında DOKA tecrübesini ve kalıplarını tercih ediyor.
DOKA, Ankara-Sivas YHT projesinin Kayaş-Kırıkkale arası V15 no’lu viyadüğü için kalıp-iskele ve mühendislik hizmeti sunuyor. 6 kare kesit ayak ve 15 adet değişken kesitli ayak olmak üzere toplamda 21 adet elevasyondan oluşan projede DOKA, projenin zorluklarına özel sunduğu çözümlerle dikkat çekiyor.
Projenin en uzun ayağı Kızılırmak geçişine denk geliyor ve bu noktada DOKA kalıpları sunduğu maksimum güvenlikle inşaatın güvenli sürdürülmesini sağlıyor. Proje, kare kesit ve değişken kesit olmak üzere iki tür ayaktan oluşuyor.
Değişken kesit ayak olarak tabir edilen elevasyonlar sekizgen geometride ve yukarıya doğru daralıyor. Bu ayaklarda her beton döküm adımında farklı bir geometri oluşuyor. Bu nedenle verilen kalıp sisteminin bu geometriye adapte olabilmesi gerekiyor. Burada hızlı kalıp revizyonu ve kolay birleşim imkanı sunan DOKA Top 50 Geniş Yüzeyli Perde Kalıbı kullanılıyor. DOKA Top 50 geniş yüzeyli kalıp sistemi elamanlarının şeklinin, ebadının ve ankraj düzeninin her türlü ihtiyaca göre uyarlanabilmesi, sekizgen geometride bulunan ayakların beton dökümlerinin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlıyor. Değişkenlik gösteren ayaklarda iç ve dış kalıp dizayn edilebiliyor; özel mühendislik çözümleri ile özel imalat çelik parça birleşimleri kullanılarak geometri farklılıklarındaki kalıp paneli revizyonları en az işçilikle yapılabiliyor. Böylece her döküm adımında kalıp panolarının adaptasyonu çok hızlı bir şekilde bitirilmiş ve dökümler planlanan zamanda gerçekleşmiş oluyor.
Kare kesitli ayaklarda ise iç kalıp hızlı ve güvenli bir tırmanma, çalışma alanı sunan şaft platformları ile çözülerek kalıp transferleri çok hızlı gerçekleştirilebiliyor.
Yüksek ve değişken ölçülerdeki ayaklarda aynı şekilde kalıp tırmanmasının güvenli, hızlı ve en az işçilik ile gerçekleşmesi için de vinçle taşınabilen DOKA 150 F tırmanma konsolları tercih ediliyor. Bu sistem ile geniş hareket alanına sahip ve yük taşıma kapasitesi yüksek çalışma platformları oluşturuluyor. Kalıp ağırlığı dışında, hareketli yükleri de taşıyabilen sistem, yüksek taşıma kapasitesi sayesinde imalatta kullanılabilecek demir vibratör, vs. diğer yükleri de taşıma emniyetini sağlamış oluyor.
Comments
No comment yet.