Sendikasyon kredisi imza töreninde konuşan Aydın, tamamen kendi kaynaklarıyla tasarlayıp uygulamakta oldukları değişim projeleri çerçevesinde, dış ticaretin finansmanında da oldukça önemli bir mesafe kaydettiklerini söyledi.
Özkaynaklarıyla uyumlu ve dengeli bir bilançoyu esas alan finansal yapılanma stratejileri kapsamında; kaynak yapısını çeşitlendirerek derinleştirmeyi sürdürdüklerini belirten Aydın, "Mevduat tabii ki temel finansman kaynağımız olmaya devam edecek. Ancak mevduat dışı kaynaklar yoluyla da maliyet ve uzun vade avantajı sunan fonlama imkanlarından yararlanma stratejimizi de geliştirerek sürdüreceğiz" dedi.
Geçen yıl temmuz ayında gerçekleştirdikleri 750 milyon dolar tutarındaki 5 yıl vadeli eurobond ihracı dışında yürütmekte oldukları orta vadeli program dahilinde farklı vadelerde kaynak teminine devam ettiklerini aktaran Aydın, yakın zamanda seküritizasyon yoluyla da orta vadeli kaynak teminini gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.
İkili anlaşmalar yoluyla kaynak temininin, fonlama açısından başvurdukları diğer araçlar arasında yer aldığını kaydeden Aydın, şunları aktardı:
"Reel sektörün ihtiyaç duyduğu tüm finansal ürün ve hizmetleri müşterilerimize uygun maliyet, kapsam ve vade koşullarında sağlayarak finansal sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamaya devam eden Ziraat Bankası, hem yurt içi hem de yurt dışı bankacılık faaliyetleriyle ülkemizin lider ve moral bankası olmak hedefini gerçekleştirmeyi de sürdürmektedir."
"19 ülkeden 41 bankanın 373 milyon dolar ve 666 milyon avro karşılığı katılımıyla gerçekleştirilmiştir"
Reel sektörün finansmanı için uluslararası kuruluş ve bankalardan sağlanan orta ve uzun vadeli kaynakların yanı sıra dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere 2013 yılından bu yana sendikasyon kredisi temin etmeye de başladıklarını belirten Aydın, bu kredi kaleminin de bankanın stratejilerine paralel olarak yıllar itibariyle artış gösterdiğini ve bu yıl 1,1 milyar dolar olarak yenilendiğini söyledi.
Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
"Geçen yıla göre 300 milyon dolar daha yüksek olan bu tutar, siz değerli muhabirlerimizin gösterdiği 1,3 milyar dolar tutarındaki büyük ilgi sonucunda geçen yıl alınan sendikasyon kredisine göre yüzde 60'ın üzerinde bir artışı ifade etmektedir. Hedeflerimize uygun olarak 200 milyon dolar karşılığı bir indirime gidilerek nihai tutar 1,1 milyar dolar olarak belirlenmiştir. Bu tutardaki işlem, 19 ülkeden 41 bankanın 373 milyon dolar ve 666 milyon avro karşılığı katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Faiz oranı, 364 gün vadeli kısım için libor/eurıbor+70 baz puan ve 367 gün vadeli kısım için libor/eurıbor+80 baz puan olup, maliyet geçen yıla göre 20 baz puana kadar bir düşüş göstermiştir. Hem fiyat hem de katılımcı banka sayısı açısından başarılı olan bu sendikasyon işlemi ile muhabirlerimizin; Ziraat Bankası’na, Türkiye Bankacılık sektörü ve dolayısıyla da ülkemize gösterdiği güven ve ilginin arttığını görmek bizleri ayrıca memnun etmektedir."
Aydın, söz konusu kredi ile dış ticaretin finansmanında daha etkin bir banka olma yolundaki gelişim ve pazar payındaki artışın sürdürüleceğini kaydederek, finansal sektörün nihai hedefinin; verimlilik içinde büyüyerek toplam yatırım ve tasarrufların gayri safi milli hasılaya oranını artırmak olduğunu dile getirdi.
Comments
No comment yet.