ZAHA HADID, 2016 yılının Mart ayında vefat eden Irak'ta doğmuş bir İngiliz mimarı olarak öne çıkmıştı. Bugün geride bıraktığı projelerde ve uygulamalarında ilerlemeye devam edenlerin etkisinde kaldığı hala hissediliyor. Burada, mimarlığa yaptığı en büyük beş katkıya bakıyoruz.
Hadid’in çalışmaları, iç tasarımdan heykellere, ayakkabıdan takılara ve hatta teknelere kadar uzanıyor. Belki de hayatı boyunca altı kıtada 100'den fazla projede çalıştığı için mimarisi ile tanınıyor.
5 - 600 COLLINS SOKAK, AVUSTRALYA
600 Collins Street, Melbourne’ün finans bölgesinde yeni bir karma kullanımlı kule. 54 katlı bina, her biri çeşitli kullanımlarıyla ilgili olan bir dizi istiflenmiş ofisten oluşuyor; perakende birimleri, ticari ofis alanı ve konut daireleri dahil.
Binanın, aynı yüksekliğe sahip geleneksel karma kullanımlı bir kuleden %50 daha az enerji kullandığı iddia ediliyor. Telkari cephe formu, camlara yapılan güneş işlemleriyle birlikte güneş enerjisi kazancını arttırıyor. Ayrıca gri bir su geri dönüşüm sistemi ve yüksek verimli bir mekanik ve elektrik tesisatı mevcut.
4 - MESSNER DAĞ MÜZESİ KÖŞELERİ, İTALYA
Kuzey İtalya'daki Kronplatz Dağı'nda deniz seviyesinden 2 KM yükseklikte yer alan Messner Mountain Museum, İtalyan tırmanıcı Reinhold Messner tarafından keşfedilmiştir. Müzenin formu, çevredeki manzaradaki kaya ve buz parçalarını yansıtmayı amaçlamaktadır. Yerinde dökme betonarme kanopiler pencere, kapı ve teras için açıklıklar oluşturur.
Yapımını sağlamak için 4.000 metreküp toprak kazıldı. Müzenin dağa dahil edilmesi ve müzenin yıl boyunca iç ikliminin düzenlenmesine yardımcı olmaları için çeşitli uygulamalar yapıldı.
3 - WANGJING SOHO, ÇİN
Kuzey doğudaki Wangjing Pekin, Çin bilişim ve telekomünikasyon işletmeleri için bir merkezdir. Wangjing Soho'ya, Hadid’in en büyüğü 43 katlı olan üç kuleden oluşan karma kullanımlı bir binalar tasarımı diyebiliriz. Bu binaların, Wangjing topluluğu için binaları peyzajla birbirine bağlayan dağların birbiriyle iç içe geçtiği görünen bir çapa oluşturması amaçlanmıştır.
Binaya bölgedeki sosyal uyumu daha da arttıracak 60.000 metrekarelik bir kamu parkı eşlik ediyor.
2 - LONDRA AQUATICS CENTRE, İNGİLTERE
Hadid’in Londra Su Sporları Merkezi, Londra 2012 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları etkinliklerine ev sahipliği yaptığında dünya çapında tanınan bir bina haline geldi.
Şehrin doğusundaki Kraliçe Elizabeth Olimpiyat Parkı'ndaki oyunlar için özel olarak inşa edilmiş olan bina, başlangıçta 17.500 kişilik oturma kapasitesi sağlamak için daha büyük geçici kanatlara sahipti. Londra 2012 Olimpiyatları'ndan sonra değiştirilmiş ve şimdi sadece 2.500 kişiyi barındırmaktadır.
Tesisin formu, hareket halindeki suyun akışkan geometrisinden esinlenmiştir, ancak yapı inşa etmek için oldukça zorlayıcı olmuştur. Etkileyici çatı yaygın bir mühendislik harikası olarak kabul edilir.
1 - HEYDAR ALIYEV MERKEZİ, AZERBAYCAN
Birinci sırayı alan bina ise Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de nefes kesici Haydar Aliyev Merkezi'dir. Yapı ülkenin eski cumhurbaşkanının adını almıştır. Azerbaycan’ın kültürel programlarının birincil binası haline gelmesi ve büyük bir konferans salonu, galeri alanı ve müze sunuyor.
Döşeme plakaları, merdiven boşlukları ve asansör boşlukları dahil binanın çekirdek yapısı betondan, serbest formlu yapı ise cam elyaf takviyeli beton panellerle kaplanmış bir boşluk çerçeve sistemi ile elde edilmiştir.
Çatıda kullanılan kaynak ekipmanı, 2012 yılında büyük bir yangının patlamasından sorumluydu. Neyse ki, olayda kimse zarar görmedi ve bina eski görünümüyle onarıldı.
Merkezin formu, Bakü'nün sovyet dönemi mimarisiyle kasıtlı olarak zıtlık oluşturması ve geleceğe bakan Azeri milletinin iyimserliğini ifade etmeyi amaçlamaktadır.
Comments
No comment yet.