Türkiye, tarihinde ilk kez cumhurbaşkanını doğrudan seçmek için 10 Ağustos'ta sandık başına gidecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin 28 Ağustos 2014'te dolacak olması nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cumhurbaşkanı seçiminin ilk oylamasını 10 Ağustos 2014, seçimin ikinci oylamaya kalması durumunda ise ikinci oylamayı 24 Ağustos 2014 olarak belirledi.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı olarak yarışacak. YSK kararıyla oy pusulalarında adayların fotoğrafları da yer alacak.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek, 10 Ağustos'ta bu çoğunluk sağlanamazsa 24 Ağustos'ta ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak ve bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Yeni seçilen cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan cumhurbaşkanının görevi devam edecek. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilecek, TBMM üyeliği sona erecek.
Yurt dışında oy kullanma sona erdi
Yurt dışında, 2 milyon 783 bin 660 seçmen için 54 ülke 103 temsilciliğe sandık kuruldu.
Cumhurbaşkanı seçimi için yurt dışında 31 Temmuz'da başlayan oy verme işlemi dün sona erdi. Seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise yurt dışında 17 Ağustos-20 Ağustos günleri oy kullanılacak.
Seçim takvimine göre, yurt dışındaki vatandaşlar randevu aldıkları günde, randevu almayanlar sistemin belirlediği günde oy kullandı. Yurt dışındaki seçmenler, randevu aldığı ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamadığı takdirde 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.
Oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra oylar konsolosluklarda oluşturulan özel güvenlikli odada muhafaza edilecek. Özel güvenlikli odalardan sorumlu kişiler için ayrı kilit ve ayrı anahtar bulunacak. Güvenlikli odanın anahtarlarının üçü siyasi parti temsilcilerinde ve diğer kurul üyelerinde olacak.
Yurt dışındaki sandık kurulları, kaç kişinin oy kullandığını eşitleyerek, oy zarflarını oy torbalarına koyarak mühürleyecek ve saklama kuruluna teslim edecek. Saklama Kurulu, bu oyları konsolosluklardaki güvenli odada saklayacak.
Oylar belirli bölgelerde toplanacak, uçaklarla Türkiye'ye transfer edilecek. Avrupa'dan gelen uçaklar Ankara'ya, diğer uçaklar ise İstanbul'a inecek. Oylar burada kurulan gümrük seçim kuruluna teslim edilecek ve güvenli şekilde Ankara'ya getirilecek.
Yurt dışında kullandırılan oylar, 10 Ağustos'ta Türkiye'ye ulaşacak ve Türkiye'de oy verme işleminin tamamlanmasının ardından yurt içindeki oylarla açılıp sayılacak.
Comments
No comment yet.