Re/Max Kuvars Gayrimenkul Danışmanları Onur Özbey ve İlke Kuni ile İzmir depremi sonrası gayrimenkul sektörünü, sektörün sorunlarını ve değerlenebilecek bölgeler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
- Re/Max Kuvars’ı tanıyabilir miyiz?
Aslında Re/Max ailesine çok yeni katılan bir firmayız. Bizim kurucumuz Erhan Kahraman, kendisi birçok gayrimenkul danışmanı gibi TSK kökenli. Re/Max’ın sisteminde bölge bölge ayrılıyor. Biz de 4. Bölgede yer alıyoruz, 1 sene gibi kısa bir sürede çok güzel başarılara imza attık. Biz İlke Bey ile dijital pazarlama kökenli olduğumuz için gayrimenkul satışında dijital mecraları çok kullanıyoruz. Bu da başarımızı etkileyen önemli faktörlerden oldu. Ayrıca brokerımız da eğitime çok önem veriyor. Sektörle ilgili tüm eğitimleri aldığımızı söyleyebilirim.
- Emlak aracılık faaliyetleri sadece Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek. Bu uygulama hakkında ne düşünüyorsunuz?
Birçok kurumsal firma zaten bu uygulamaya hazırlıklıydı ve MYK belgesini kısa zamanda aldı. Bence geç kalınmış bir uygulama. Yetki belgesi olmadan çalışma kısmı sektörel bazda bazı açıkları ortaya koyuyor. İnsanların Gayrimenkul Danışmanı’na karşı açıkçası güveni yoktu. Örneğin kişiler x bir paradan çıkış yapıyor, gayrimenkul danışmanı ise x paradan daha fazlasını hakettiğini düşünüyor. Bu sefer kişiye az para veriyor gibi işlemler yapılıyordu. Bunu denetleyen bir mekanizmanın aktif olarak yürütülmesi gerekiyor.
- Gayrimenkul danışmanı olarak satacağınız gayrimenkul hakkında ne tür bilgilere sahip olabiliyorsunuz?
Gayrimenkuller hakkında maalesef biz mal sahibinin bize aktardığı kadarını bilebiliyoruz. Belki avukatların kullandığı UYAP sistemi gibi bir sistem olursa Yetkili Gayrimenkul Danışmanlarına açık olacak şekilde; dairenin rayiç bedellerini, borcunu, tapu kimin üstüne bu tür bilgileri görebilelim.
- Emlakçılığın iyi ve zor tarafları nedir?
İyi tarafı insanla çalışmak, zor tarafı da yine insanla çalışmak diyebiliriz.
- Sürekli değişen mevzuatların sektöre ne gibi etkisi oluyor?
Son 1 yılda değişen mevzuat o kadar fazla oldu ki! Bu mevzuatlarla ilgili kısımda biz Remax olarak başından beri bu prosedürle çalıştığımız için gelen mevzuatlar bizi çok olumsuz etkilemedi. Gerçekten hobi amaçlı değil iş olarak yapılması gereken bir meslek gayrimenkul danışmanlığı.
- İzmir depremi emlak sektörünü nasıl etkiledi?
İlk başta büyük bir kaos ortamı oldu. Herkes yeni evlere çıkmak istedi. İnsanlar o dönemde evlerin hasar durumuna da güvenemedi. Doğal olarak herkes yeni binaya geçmeye çalıştı. Yeni binalardaki satılma ve kiralama oranları belliydi. Burada piyasayı satıcılar belirledi. Arz-talep meselesi tabii ki fiyatlar bir anda yükselme yaşadı.
Depremden önce 0,64-0,74 oranıyla krediler verildi. Bu dönemde birçok kişi bunu fırsat bilip ev aldı. Tabi birçok kişinin imkanı yeni ev almaya yetmediği için eski ev aldı. Şimdi bu evlerde de hasar çıkınca bu kişiler çok zor durumda kaldılar. Tabii onların kredi ödemeleri var hem kiraya çıkmak zorunda kaldılar.
- İzmir’de değerlenecek bölgeler neresi sizce?
İlk başta Seferihisar ve çevresi özellikle Yelki civarı diyebiliriz. İzmir’in kuzey aksı zaten çok gelişti daha da gelişecek. İzmir’in her bölgesi çok değerli diyebiliriz.
Haber ve Fotoğralar: Nihal Özken
Comments
No comment yet.