Yenilenebilir enerji yatırımlarında maliyeti düşürmek için harekete geçen Denizli'deki enerji firması, güneş panellerindeki hücrelerin yerli üretimi için çalışma başlattı.
Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ceyhan Saldanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörde 1990'lı yıllarda başladıkları faaliyetlerinde çoğunluğu hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilebilir enerjiye dayalı 2 bin megavat kurulu güce sahip 29 santralle elektrik enerjisi ürettiklerini belirtti.
Türkiye'nin ilk lisanslı elektrik dağıtım şirketi olarak Aydın, Denizli ve Muğla'nın ardından İzmir ve Manisa'da 5 milyona yakın müşteriye hizmet verdiklerini, 24 milyar kilovatsaat elektrik tutarı ile Türkiye'nin yüzde 13'ünün elektrik dağıtımını gerçekleştirdiklerini anlatan Saldanlı, elektrik kayıp kaçağını da yüzde 13'lerden yüzde 7'ler civarına indirdiklerini kaydetti.
Ekonomik ve ekolojik olarak yenilenebilir enerjinin desteklenmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade eden Saldanlı, yenilebilir enerjide üretimin yaygınlaşması için Türkiye'de bu teçhizatların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Saldanlı, yenilenebilir enerji üretirken yakıt parası verilmese de teçhizat parası verildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Güneş panellerine para veriyoruz. Güneş panellerinin de Türkiye'de yapılması döviz kaybını minimuma indirecektir. Bu bilinçle biz Türkiye'deki üretimi desteklemek ve örnek olmak bakımından güneş panellerini üreten bir fabrika kurduk Denizli Organize Sanayi Bölgesi'nde. Bu panelleri yapıyoruz. Panellerde kullanılan güneş hücrelerini üretecek yatırımla ilgili planlamalar yaptık. Kullanılan camları, alüminyumları yerli yapıyoruz. Daha yüksek oranda yerlilik oranına sahip teçhizatın üretilmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda güneş panellerindeki yerlilik oranı yüzde 17. Maliyetin yüzde 65'ini hücreler oluşturuyor. Yerli hücre üretimiyle panellerdeki yerlilik oranı yüzde 70'e çıkacak"
Comments
No comment yet.