Anadolu Yakası'nın son dönemde parlayan yıldızı haline gelen ve 500 bine yaklaşan nüfusuyla dikkat çeken Kartal'da yerinde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kartal Belediyesi'nin ürettiği projeler bölgeyi çürük yapı stokundan hızla kurtarıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ilan ettiği riskli alanlarla birlikte Kartal'da 31 hektarlık bölge dönüşüm kapsamına girdi. Geçmiş yıllarda şehir dışında kalan lokasyonda o dönemden kalan sanayi yapıları, kentsel dönüşümle birlikte kaldırılıyor. Özellikle metro ve yapımı devam eden Marmaray hattı ile Kartal, bugün İstanbul'un merkezi noktaları arasında yer alıyor.
Özel şirketler ve belediyenin ortak yürüttüğü projelerle dönüşümün sorunsuz devam ettiği ilçeler arasında yer alan Kartal'da yenilenmeyi bekleyen hâlâ binlerce konut yer alıyor.
Kartal Belediyesi, kentsel dönüşümle birlikte deprem riski altındaki binalarda yaşayan vatandaşları tek tek sayarak resmi web sitesinde yayınlıyor. Son olarak 18 Mart 2015 tarihi itibariyle belediyenin deprem dönüşüm projesiyle güvenliğini sağladığı insan sayısı 17 bin 518 olarak açıklandı.
Zaha Hadid projesine onay
2007 yılında Zaha Hadid tarafından Kartal'ın kentsel dönüşümü için hazırlanan proje, o dönemde mahkemeye taşındı ve tam 4 kez iptal edildi. Ancak o plan için 2015'te yani tam 7 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onay çıktı. Ancak ilk hazırlanan planda 550 hektar olarak belirlenen dönüşüm alanı 350 hektara düştü.
Ruhsata hızlı çözüm buldu
Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, Kartal'ın dönüşümünde yerinde kentsel dönüşüm ilkesiyle hareket ettiklerini belirterek, deprem ve yerinde dönüşümün sağlıklı olabilmesi için ‘Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nü kurduğunu söyledi.
Altınok Öz, Kartal'da detaylı çalışma yaptıklarını anlatarak, “Kartal'da 359 site var. Riskli 169 site tespit ettik. Hiçbir şekilde dönüşemeyecek siteler vardı. En somutu Tüm-Emek İş Sitesi'ydi. 332 dairenin belediye de kaydı bile yoktu” dedi.
Deprem nedeniyle dönüşecek yerlerde ruhsatı Deprem Dönüşüm Müdürlüğü'nün verdiğini kaydeden Altınok Öz, “Ruhsatı İmar Müdürlüğü vermiyor. Bunun gibi uygulamalarla kentsel dönüşümü hızlandırmaya çalışıyoruz” görüşünü aktardı.
Dönüşümün kitabını çıkardı
Altınok Öz, deprem dönüşümün sağlıklı olabilmesi ve taraflar arasında haksızlıklara yol açılmaması için ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı' hazırladıklarını söyledi. 2009 yılından bugüne kadar yaptıkları sitelerle ilgili toplantıları kayıt altına aldıklarını vurgulayan Altınok Öz, bu kayıtların çözülerek, ‘Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin' adlı kitabı çıkardıklarını vurguladı.
kaynak: emlakta sondakika
tarih: 31.03.2015
Comments
No comment yet.